I mange år har de gamle hybel- og asylbygningene ved Svarthopen blitt brukt som et lager. Eiendomssjef i Brønnøy kommune, Arnt-Ståle Sæthre, mener at forfatningen til bygningene som før har vært brukt som asylboliger ikke er god.

– Byggene var i sin tid asylmottak. Forfatningen har vært og er dårlig.

Han mener at byggene som for tiden er fylt opp med esker, møbler og med knuste ruter bør rives. Det vil neppe ikke være aktuelt for kommunen å bruke penger på renovering av byggene, forteller han.

– Burde saneres

– Når man snakker om tilstanden på byggene så vurderes det dit hen at det burde saneres, og da er det ikke hensiktsmessig for kommunen å koste på byggene.

Sæthre mener bygningene til nå har blitt brukt på en hensiktsmessig måte, forholdene tatt i betrakning.

– Vi har hatt lagring i byggene og de har i så måte blitt brukt til et kurant formål.

Mugg og råte

Det var en tid hvor bygningene kunne vært aktuelle for bruk som kommunale boliger, men den tiden er forbi, konstaterer Sæthre.

– Tiden for slik bruk er forbi. I 2012 vurderte jeg at to av byggene kunne tjene et formål ved å være boliger, men i dag er det nok ingen av bygningene som kan tjene det formålet. De egner seg kun til lager. Det er både mugg og råte i dem nå.

Det er dog ingen planer om riving.

– Jeg ser ikke noe grunn til å rive før det er bestemt hva som skal gjøres eller bygges på tomta

– Noe bør gjøres

Ordfører Johnny Hansen (Ap) sier det er opp til eiendomsavdelingen å vurdere videre handlinger, men støtter et eventuelt saneringsforslag og mener at noe bør gjøres.

– Bygningene står der som en utskjemmelse. Det er helt klart at det bør gjøres noe.

– Det er en utskammelse

Leder i NHL Bjørnar Paulsen i Brønnøysund kjenner friluftsområdet rundt Svarthopen svært godt. LHL åpnet nylig en ny gapahuk nord i Svarthopen, like ved hybelhusene. Paulsen mener byggene burde vært revet for lenge siden.

– Det ser veldig trasig ut. Hybelhusene er nærmest en utskammelse for et ellers så pent område. Da vi jobbet med gapahuken spurte vi om å få låne toalettene i hybelhusene, men det var ikke mulig. Det er verken strøm eller beboelige forhold over hodet.

Paulsen mener bygningene ikke burde ha fått stått like lenge som de har og at de burde ha blitt revet for lenge siden.

– De husene burde vært revet for 20 år siden. De kaster en mørk skygge over området.

– Bygg noe annet

Han er klar på at området har stort potensial og burde vært brukt til noe mer fornuftig.

– Det kunne vært bygd noe annet der. Aktiviteter for ungdom eller campingplass. Det er i hvert fall sikkert at området husene står på burde brukes til noe mer fornuftig. Vi får ofte tilbakemeldinger fra våre brukere av området rundt Svarthopen om at hybelhusene burde fjernes.

For Paulsen er det uforståelige hvorfor handling fra kommunen sin side har uteblitt. Han kommer med klar tale om bygningene.

– Jeg har inntrykk av at mange har samme oppfatning som meg. Jeg kan ikke forstå hvorfor kommunen ikke har gjort noe med dette for lenge siden. Det ser helt forferdelig ut, rett og slett, sier Paulsen.

Ordfører Johnny Hanssen (Ap). Foto: Bård Pedersen
Leder i LHL Brønnøy, Bjørnar Paulsen. Foto: Jøran Horn
Eiendomssjef Arnt Ståle Sæthre. Foto: Torbjørn Kosmo