Gråvær og regnbyger er kanskje ikke de beste rammene rundt valgkamparbeid på gatenivå, men denne lørdagen hadde Brønnøy Ap likevel tatt med seg roser og partiprogrammer for å kapre velgere på gata i Brønnøysund.

- Hvorfor det er bare oss? Nei, det må du spørre de andre partiene om, sier fylkesråd Grete Bang og ler. Sammen med fylkestingsrepresentant Martin Skjefstad hadde hun tatt turen til Brønnøysund for å støtte opp om lokalpartiet.

- Hvilke saker synes dere det er viktig å få fram i valgkampen?

- Ja, som fylkesråd har jo jeg ansvar for de videregående skolene, og jeg er opptatt av at vi skal ha gode vilkår for skolene og redusere frafallet. Flest mulig elever skal kunne gjennomføre videregående opplæring, og det lykkes vi med sakte men sikkert, sier Bang.

Må spare penger

- Samtidig er vi også opptatt av samferdsel, sier Skjefstad.

- Der står vi jo nå i den situasjonen at på grunn av endringer i fordelingsnøkkelen for overføringer til fylkene kommer vi veldig dårlig ut og må skjære ned budsjettene med 280 millioner kroner i den kommende perioden. Vi forsøkte å trappe ned med 50 millioner kroner i forrige periode, men det gikk dårlig, folk ble kjempesinte, forståelig nok. Samtidig skal vi i gang med nye anbudsrunder som vil bli 30 til 50 prosent dyrere enn før, fortsetter han.

- Hvilken løsning har dere på dette?

- Vi må vel få en ny regjering, da, helst før 2017?  Vel, vi har frosset samferdselstilbudet og har nå startet et prosjekt der vi går gjennom ferje- og hurtigbåttilbudet i samarbeid med politikere og næringsliv. Alle skal bli hørt, sier Skjefstad.

Vil ha folk i tale

På det mer lokalpolitiske nivået er det Randi Bugten som uttaler seg for Brønnøy Arbeiderparti. Hun stiller til valg i kommunestyret, og lørdag var hun først og fremst opptatt av å komme i prat med folk.

- Hva blir de viktigste sakene å snakke om når dere står her på gata og driver valgkamp?

- Det viktigste er å snakke med folk. Vi går jo inn i en vanskelig periode, og da blir dialogen med folket det viktigste, sier Bukten.

- Men dere har vel på forhånd bestemt dere for noen temaer som dere er opptatt av?

- Ja, å få næringslivet opp og gå og legge til rette for det. Nå har vi allerede hatt oppe de store vyene og en del store byggeprosjekter er satt i gang, nå er det viktig å se fremover og berge det vi har. Og så er jeg opptatt av de nære ting, at vi skal ha gode tilbud fra vugge til grav.

- De som skal sitte i kommunestyret vil bli nødt til å ta noen tøffe valg i perioden som kommer. Hvilke valg vil Ap være tøffe nok til å fronte?

- Det er der jeg tenker at vi må snakke med folk. Vi er inne i en prosess der vi må ta noen valg, men vi må først få oversikt over mulighetsrommet. Og privatisering er ikke svaret på dette. Men det viktigste blir å få en god prosess der folk har mulighet til medvirkning. Og så må vi få folk til å skjønne hvorfor vi må ta slike valg.

Lunkne velgere

Blant de forbipasserende ved Havnesenteret lørdag formiddag var det ikke så veldig mange som stoppet og fikk med seg valgprogrammet. Inne i kjøpesenteret treffer BAnett på Bjørn Neuberg.

- Nei, valgkampen bryr jeg meg ikke om. De har disse storkarene som reiser rundt, man skulle tro det var stortingsvalg og ikke kommunevalg. Det eneste jeg skulle likt å visst var hvor lenge vi skal være på denne Robek-lista, sier Neuberg.

Ute på gata treffer vi Tommy Brennvik.

- Joda, jeg skal stemme, og jeg er opptatt av fremtiden i kommunen, og skolepolitikken. Og nå hører jeg jo rykter om at det skal spares inn, sier han.

- Hva forventer du å få vite av politikere som står på stand og driver valgkamp?

- Jeg syns de bør være konkrete, tydelige, og de bør ha en plan. De bør snakke i klartekst, sier Brennvik.

Tommy Brennvik vil ha klar tale i valgkampen. Foto: Lillemor Hestvik