Fram til nå har lensmannskontoret i Brønnøysund hatt åpent fra 9 til 15 alle dager, og innenfor dette tidsrommet har folk på Sør-Helgeland hatt muligheten til å få ordnet nytt pass.

Færre sivile

Men omstillingen til den nye nærpolitireformen medfører at antall sivile stillinger i politiet på Sør-Helgeland skal reduseres fra 5,5 til 2. 1,5 sivile stillinger på Vega og 2 sivile stillinger i Brønnøysund og Sømna skal bort innen 1. mai. Dette medfører at de tre ansatte i Brønnøysund som skal dele på de to stillingene som blir igjen må effektivisere sine arbeidsdager.

Dette gjøres i første omgang ved at åpningstiden ved lensmannskontoret i Brønnøysund reduseres fra 9-15 til 10-14. Denne endringen ble iverksatt 15. januar. Passutstedelse skal nå fortrinnsvis gjøres etter forhåndsbooking - som folk kan gjøre selv på politiet.no. Fra 1. februar kan man kun få utstedt pass etter forhåndsavtale mandager mellom 10 og 14, og onsdager før 12. Mellom 12 og 14 på onsdager kan man få pass uten avtale ved oppmøte.

- Men jeg anbefaler ikke småbarnsforeldre eller folk som må reise langt til å prøve drop in, da det antakelig kan bli en del kø i perioder. Klokken 14 er vi nødt til å stenge, og da må folk vente til neste onsdag med å komme igjen - eller avtale tid på nett, sier kontorsjef Gunnhild Holmøy.

Flere pass

I utgangspunktet skal det ta cirka 10 minutter å utstede et pass. Det betyr at politiet i Brønnøysund vil ha en kapasitet på cirka 30 pass per uke ved forhåndsavtale, samt ytterligere 12 på drop in.

- I forrige uke hadde vi 30 pass, så da hadde det gått greit. Men dette er lavsesong. I april, mai og juni er det mye større pågang. Vi har opplevd utstedelse av 30 pass på én dag i disse periodene før, sier Holmøy.

I fjor økte antall pass utstedt i Brønnøysund. Dette var ikke med i beregningene som ble gjort da det ble tildelt ressurser til passutstedelse.

Ventetid

- Vi er derfor litt lavere ressurssatt enn det faktiske nivået var i fjor. Øker det igjen i år, så kan det bli lange ventetider for folk i perioder, sier Holmøy, som derfor har en oppfordring:

- Hvis man vet at man skal ut og reise: sjekk passet ditt, og sjekk passet til ungene. Husk også at barn under fem må ha nytt pass annethvert år, barn mellom fem og ti må ha hvert tredje år og barn mellom ti og femten må ha hvert femte år. Når det gjelder barn så bør man også passe på at passet gjenspeiler barnet, en sjuåring kan vokse mye på et par år - og passet skal være mest mulig korrekt i forhold til virkeligheten, sier Holmøy.