INTENSJONSAVTALE OM PERMANENT KOMMUNEBLOKK, POLITISK REGIONSTYRE OG UTVIDET FELLESFORVALTNING PÅ SØR-HELGELAND

Kommunene på Sør-Helgeland er enige om følgende retning for det videre arbeid med kommunereformen:

• Kommunene yter i dag gode tjenester for sine innbyggere. Kommunene ser imidlertid de nasjonale myndigheters og fylkesmannens utfordringer med fremtidig tilgang til kompetanse og utviklingskraft i primærkommunene, herunder kommunenes evne til å yte gode og likeverdige velferdstjenester til innbyggerne. Kommunene ser at vi kan bli  økonomisk sårbare og svakt rustet for å ivareta samfunnsutvikling på en bærekraftig og helhetlig måte til beste for egne innbyggere og næringsliv i fremtiden.

• Kommunene ser det som ønskelig å forsterke og videreutvikle det regionale samarbeidet på Sør-Helgeland, som svar på felles utfordringer og som en første tilnærming til omstilling som del av kommunereformen. Kommunene ønsker at Sør-Helgeland skal etableres som en permanent kommuneblokk for oppgaveløsning som krever et bredere perspektiv enn dagens kommuner har. Med kommuneblokk menes et fast geografisk samarbeids- og utviklingsområde bestående av de fem kommunene.  Samtlige kommuner slutter seg til Bindal kommunes krav om muligheter for en fortsatt delt forvaltningsløsning. Kommunene ønsker at kommuneblokken skal videreutvikles til et sterkere integrert bo-, arbeids- og serviceområde for innbyggere og næringsliv. Kommuneblokken skal være kommunenes prioriterte samarbeidsregion og en arena for forpliktende samhandling med den øvrige forvaltning.

• Kommunene er enige om å opprette et politisk valgt regionstyre med forankring i kommunestyrene innenfor den definerte kommuneblokken. Regionstyret vil, etter å ha beandlet dette i lokale kommunestyrer, ha ansvar for helhetlig samfunnsutvikling og felles næringsmobilisering på Sør-Helgeland, herunder den videre samordning mot staten og regionale aktører. Regionstyret velges av og blant kommunestyrenes medlemmer. Ved oppstart skal regionstyret ha elve medlemmer, hvorav tre fra Brønnøy, og to fra hver av kommunene Sømna, Vega, Vevelstad og Bindal, representert med posisjon og opposisjon fra hver av kommunene. Regionstyrets oppnevning, oppgaver, myndighet og finansiering klargjøres nærmere i egen sak til kommunestyrene, inkludert plan for omstilling av dagens regionråd.

• Kommunene er enige om å utvikle en sterkere fellesforvaltning for Sør-Helgeland, med nye regionale løsninger innenfor samfunnsutvikling og kompetansekrevende tjenesteproduksjon. Definerte satsingsområder skal prioriteres og det skal legges til rette for en balansert fordeling av kompetanse og arbeidsplasser i regionen. Nye samarbeidsordninger som krever politisk og administrativ samordning skal enten underlegges regionstyret eller organiseres etter vertskommuneregelverket i kommuneloven. Rådmennene gis i oppgave å bearbeide definerte satsingsområder og fremme forslag til nye samarbeidsordninger i regionen.

• Som del av den videre prosess vil regionstyret ta konkrete initiativ til endringer i etablert oppgavefordeling og ansvar for virkemidler som er viktig for å sikre en helhetlig samfunnsutvikling på Sør-Helgeland og mer sammenhengende tjenester til innbyggerne. Kommunenes initiativ vil innbefatte endringer i oppgavefordelingen som går ut over de forslag som er fremmet i stortingsmeldingen om nye oppgaver til kommunene. Det gjelder særlig innenfor næringsutvikling, landbruksutvikling, arbeidsmarkedspolitikk inkludert NAV, samt ansvaret for regional- og distriktspolitiske virkemidler, der regionstyret og fellesforvaltningen skal ta et helhetlig ansvar. Samtlige kommuner slutter seg til Bindal kommunes krav om muligheter for en fortsatt delt forvaltningsløsning.

• Kommunene på Sør-Helgeland ønsker status som modellkommuner med forsøksstatus for å sikre en offensiv oppfølging av kommunereformen etter 1.7.2016, med bakgrunn i de prinsipper som er nedfelt i saksframlegget, felles kommunestyrevedtak og intensjonsavtalen. Kommunene stiller seg til rådighet dersom Stortinget, Regjeringen eller Fylkesmannen ser behov for forvaltningsforsøk eller på annen måte ønsker utprøving av nye løsninger for kommuner som ikke har blitt enige om kommunesammenslutning i den definerte reformperioden.