Søren Nielsen AS og Brønnøy Havn KF forhandler fortsatt om tomtegrunnen førstnevnte trenger for å bygge nytt registerbygg. 15. januar sendte Advokatfirmaet Grette AS brev til Brønnøysundregistrene på vegne av Thon Hotellbygg AS. De viser til punkt 2.2 i konkurransegrunnlaget for leiekontrakt på kontorlokaler for Brønnøysundregistrene:

"Tilbyderen må senest med inngåelse av leiekontrakt dokumentere full rettslig råderett over tomten der lokalene er etablert/tenkt etablert."

Karensperioden er over

Advokatfirmaet viser også til at leiekontrakten skal inngås etter en ti dagers karensperiode etter at tildelingen var kunngjort.

"Det følger følgelig av konkurransegrunnlaget og den informasjon som er gitt tilbyderne at rettslig råderett over tomtene må foreligge senest ved utløpet av karensperioden den 15.01.18 og kontraktssignering dagen etter.", skriver partner Rolf Markussen i Grette AS.

Han mener at Søren Nielsen AS ikke kan vedstå seg tilbudet og inngå kontrakt Brønnøysundregistrene hvis selskapet ikke kan sikre seg full retslig råderett over tomtegrunnen til Brønnøy havn og Brønnøy kommune som selskapet trenger.

Thon Hotellbygg mener derfor at Søren Nielsens tilbud må avvises, siden det ikke oppfyller minimumskravet i konkurransegrunnlaget. Det vises også til bokstav d og e i § 11-13 i Forskrift for sikkerhetsanskaffelser.

Thon Hotellbygg ber om å få oversendt dokumentasjon om Søren Nielsen AS' eventuelle råderett over tomter for bygg og for parkering i løpet av 16. januar, i tillegg til kopi av all korrespondanse mellom de to partene.

- Ikke bindende

Selskapets advokat mener også at Søren Nielsens tilbud ikke oppfyller forskriftens krav (§ 11-13 (2) bokstav d, se faktaboks) om å være bindene, siden Søren Nielsen kan gå fra tilbudet dersom de ikke oppnår enighet om kjøp av de fire tomtene. De viser til KOFA-avgjørelse 2011/245, da Torghatten Nord fikk medhold mot Nordland fylkeskommune, som en tilsvarende sak og skriver at Søren Nielsen kunne ta risikoen på å gå lavere i pris, siden de har tatt forbehold om at de får kjøpt tomtene for å kunne inngå kontrakt.

"For ordens skyld presiseres at Søren Nielsen AS manglende oppfyllelse av minimumskrav i konkurransegrunnlaget ikke kan repareres ved å utsette signering av kontrakten fram til Søren Nielsen AS eventuelt lykkes med å etablere rettslig råderett over de 4 aktuelle eiendommene. Det vises til at konkurransegrunnlaget uttrykkelig fastsetter at kontraktsignering skal skje umiddelbart etter utløpet av karensperioden, og at det er dette som har blitt kommununisert under forhandlingene og ved tildelingen den 05.01.18.", skriver Thon Hotellbyggs advokat.

"Det vises herunder til at Thon Hotellbygg AS ville ha kunnet tilbudt andre og bedre løsninger og pris dersom Thon Hotellbygg AS hadde visst at det ville bli tillatt å tilby nybygg, parkering, utomhusområde på eiendommer man ikke var eier av, men som man kunne bruke lenger tid enn 10 dager etter kontraktstildelingen på å sikre seg full råderett over."

Brønmos habilitet

Advokaten mener også at sladdingen av Søren Nielsen-tilbudet er i strid med offentleglov og må oppheves. Det vises her blant annet til at sladding av totalpris må oppheves og at sladding av parkeringsplassløsning må oppheves, "slik at man kan kvalitetssikre at kravene i konkurransegrunnlaget er oppfylt".

Thon Hotellbygg stiller også spørsmålstegn ved kommunikasjonsdirektør Mette Siri Brønmos habilitet, siden hun sitter i styret sammen med daglig leder i Søren Nielsen AS i bedriften som hennes mann eier.

"Det bes derfor fremlagt hvilken vurdering som er gjort av Brønmos habilitet, samt en redegjørelse for alle relasjoner som er mellom Brønmo og daglig leder i Søren Nielsen AS, særlig i hvilken grad de også har en privat relasjon siden vi registrerer at de er venner på Facebook. De bes også opplyst om Brønmo har fått kopi og innsyn i Thon Hotellbyggs to første tilbud.", skriver advokat Rolf Markussen, som forutsetter at den foreliggende klage behandles av Nærings- og fiskeridepartementet.

Avslår å oppheve sladding

Brønnøysundregistrenes styringsgruppe ved leder Jan Tore Nilsen og prosjektleder Ketil Ingebrigtsen sendte et foreløpig svar på klagen allerede dagen etter.

De svarer kort og punktvis at Brønnøysundregistrene innen 16. januar ikke har fått noen dokumentasjon på at Søren Nielsen har full rettslig råderett over de fire eiendommene selskapet trenger til sitt bygg eller for eiendommene de trenger for å tilby parkeringsløsning. På sistnevnte punkt legger de til at det ikke er noe krav i anbudskonkurransen at tilbyder skal levere dokumentasjon på disposisjonsrett til frikjøpsplasser.

Angående kravet om framlegging av all korrespondanse mellom Registrene og Søren Nielsen svarer de at de ønsker å unnta denne fra offentlighet i henhold til offentleglova § 23, 1. ledd, som omhandler "Unntak av omsyn til det offentlege sin forhandlingsposisjon".

Vedrørende spørsmålet om representanter fra Brønnøysundregistrene har deltatt i møter eller korrespondanse med Brønnøy kommune eller Brønnøy Havn KF vedrørende kjøp av disse eiendommene svarer Nilsen og Ingebrigtsen at representanter fra Brønnøysundregistrene ikke har deltatt på disse møtene, men at det har "vært kontakt om hvordan Brønnøysundregistrene forstår dokumentasjonskravet i konkurransegrunnlaget."

Mener opsjon holder

Angående sladdingen av dokumenter avslår Brønnøysundregistrene dette, men sender samtidig dokumentene over til Nærings- og fiskeridepartmentet for en ny vurdering av dette.

Registrene legger etter Thon Hotellbyggs anmodning om fremleggelse av dokumenter ved brevet de 9. januar sendte til Søren Nielsen om konkurransegrunnlagets krav til dokumentasjon og rettslig råderett over tomt. Brevet er unntatt offentlighet, men Brønnøysunds Avis har tilgang til det.

Her skriver Nilsen og Ingebrigtsen at Søren Nielsen trenger tomtegrunn fra kommunen og havna og at det i anbudskonkurransen er stilt krav om at leverandøren må kunne dokumentere rettslig rådighet over tomten for nybygget. De skriver at de tolket dette som at leverandøren før inngåelse av leiekontrakten må kunne dokumentere å være eier "...eller ha en ubetinget rett/opsjon til å bli eier, av tomten uten heftelser eller vilkår som hindrer oppføring av nybygget iht. leiekontrakten."

Dette presiseres videre slik:"Med ubetinget rett/opsjon til å bli eier menes i denne sammenheng at det skal være opp til leverandør/opsjonshaver å bestemme om overdragelse av tomten skal gjennomføres eller ikke. Hvis retten til en slik gjennomføring er ubetinget, anses det ikke å være i strid med dokumentasjonskravet om det er avtalt at overdragelsen skal skje på en slik måte (herunder mht. vederlag/motytelse) at f.eks havneloven og andre offentlighetsrettslige krav overholdes."

Til slutt skriver Nilsen og Ingebrigtsen at en avtale om feste av tomten også kan godtas og at de ønsker å inngå leiekontrakt så snart som mulig etter at karensperioden er utløpt - i parantes fastslått som mandag 15. januar.

Thon Hotellbygg leverte dette forslaget. Nå klager de på det de mener er forskjellsbehandling.