I starten av sommeren ble det kjent at Sjøbergmarsjen sto i fare for å bli avviklet.

Bønå Gård trakk seg som arrangør, og dermed sto marsjen uten noen til lede arrangementet, som tradisjonelt sett går av stabelen første lørdag i august.

I forrige uke sa Olaf Anton Marken og Magnar Solbakk at de ville likevel gå marsjen fra Eitrådalen i Vefsn til Austerfjorden i Vevelstad, og at de som ønsket å gå sammen med de var mer enn velkommen.

— Jeg ringte Solbakk og lurte på om han ville gå i tradisjon tro. Det var han med på med en gang. Det skulle ikke være en organisert tur, vi skulle bare gå, sier Marken, som har gått marsjen 18 ganger selv.

Ble oppringt

Etter å ha gått ut i Brønnøysunds Avis med nyheten om at de likevel ville gå løypen, fanget det oppmerksomheten til et lokalt trafikkselskap.

— Jeg fikk telefon fra Brynjar Forberskog om å ta kontakt med Stein Andre Herigstad-Olsen. De kunne fortelle at Torghatten Trafikkselskap (TTS) ønsker å sponse buss fra Brønnøysund til Eitrådalen om morgenen, samt hurtigbåt fra Bønå igjen om kvelden, forteller Marken.

Det han omtaler som en gavepakke kom imidlertid på en betingelse.

— Det var at vi skulle kjøre fullt opplegg. Så nå blir det Sjøbergmarsj som tidligere, forteller Marken, som ikke legger skjul på hvor takknemlig han og Solbakk er.

Denne utsikten over Vistenfjorden kan man nå se sammen med andre på vei over fra Eitrådalen til Austerfjorden. Foto: Roy Horn

Viktig med historie

Administrerende direktør i TTS, Herigstad-Olsen, sier selskapet er opptatt av å ikke være historieløst.

— Den som glemmer historien har ingen fremtid. Historien er det viktigste grunnen til at vi gjør dette, og når det kommer slike initiativ må vi støtte opp. Det er en kjent marsj på Helgeland, forteller han.

De opplyser at bussen vil gå klokken seks om morgenen fra Brønnøysund, via Mosjøen togstasjon.

Der vil den korrespondere med rutebussen fra Sandnessjøen om morgenen.

Om kvelden vil hurtigbåten gå fra Bønå klokken syv, og via Tjøtta og Forvik på sin ferd mot Brønnøysund.

— Da har alle i regionen mulighet for en god retur, sier Marken.

— Billetten til buss og hurtigbåt vil være en symbolsk sum, som går tilbake til Sjøbergmarsjen. Slik har de noe å starte med neste år, forteller Marken og Herigstad-Olsen.

Også i år vil hurtigbåten gå fra Bønå om kvelden. Foto: Roy Horn.

Program som normalt

Han forteller også at Bønå Gård stiller med skyss fra Austerfjorden til Bønå, der det vil være mulighet for mat og dusj.

Ordfører i Vevelstad, Kari Anne Bøkestad Andreassen, vil komme innover for å nedlegge krans ved bautaen, som tradisjonen tilsier. Marken sier han også vil kontakte ordfører i Vefsn, Jann-Arne Løvdahl, om å nedlegge krans om morgenen før avmarsj fra Eitrådalen.

— Vi har tre marsjledere i meg, Solbakk og Roy Horn. I tillegg har vi noen i reserve. Påmelding vil mest sannsynlig skje via nettsiden deltager.no, forteller Marken.

Sender stafettpinnen videre

— Tanken var å holde marsjen lett ved like, så ballet det på seg. Det er kjempebra. Så nå blir det en innsats for at det skal gå rundt i år, så håper vi å overlevere stafettpinnen videre til NROF, sier Marken, og henviser til reserveoffisersforeningen på Sør-Helgeland, som nå har fått nytt styre.