Grenda Gutvik og de vel 50 innbyggerne er fremdeles avhengig av vann både fra Leka og nabobygda Sør-Horsfjord. Dette har vært en stor utfordring i tre uker nå. Drikkevann-henting og dusjing blir gjort i Bindal.

Hver dag frakter ferja vann til Gutvik med brannbilen, og annenhver dag kjører brannbilen til Sør-Horsfjord for å hente 10.000 liter vann fra en brannhydrant der.

Dette pumpes inn på vannanlegget i Gutvik. De to bøndene som driver i fire fjøs får fylt opp vann i tanker. Så det går på et vis, men det er veldig tungvindt når det blir såpass langvarig.

Takknemlig for god hjelp

- Med vann fra Bindal får innbyggerne vasket klær, og spylt ned i toalettet. Ellers er vi umåtelig takknemlig for at Bogen feriehus i Bindal har stilt ei leilighet disponibel. Der kan vi dusje og hente drikkevann, sier Jan Tiller som er leder for vannverket i Gutvik.

Det var i begynnelsen av januar at det ble tomt i kranene. Feilen ble oppdaget etter hvert. Vannrøret oppe på fjellet hadde gått i stykker, og dermed slitt varmekablene av.

- I denne sprengkulda vi har hatt så frøs vannet raskt i rørene. Vi kom oss opp på fjellet og fikk sveiset vannrøret, og reparert varmkabelen. Det var i seg sjøl ei utfordring. På sommers tid er det en gåtur på en halvtime. Med utstyr midt på vinteren tar det adskillig lengre tid.

Ikke terreng for rullator

I går fraktet de opp generator og propan for å lage damp til tining av isen i vannrøret.

- Det jobbes det med nå, vi håper veldig at vi skal få vann i kveld. Det kan være hjelp i at mildværet kom. Men vi vet ikke helt sikkert om vi lykkes. Vi har også fått hjelp av en yngre nabo fra Bindal nå. Det kommer svært godt med for her er det mange pensjonister, og det er ikke så enkelt å komme opp på fjellet med rullator, sier Jan Tiller med en porsjon galgenhumor.

Leder av Gutvik vannverk, Jan Tiller håper på ei løsning for vanntilførselen nå.