I et leserinnlegg i dagens BA skriver formannskapsmedlemmene i Sømna Wenche Stuvland Knygh, Randolf Almendingen, Gunder Strømberg (alle Tverrpolitisk liste) og varaordfører Odd-Arne Abrahamsen (Ap) om bakgrunnen for rådmannsavtalen som ble inngått i forbindelse med Signar Kristoffersens avgang. De avslutter slik:

«Dagens administrative ledelse skal ha honnør for å ha jobbet hardt og konstruktivt i en svært vanskelig periode. Varslerne har tatt ansvar, selv om de visste at det ble vanskelig. De har utført sin plikt i henhold til loven men har blitt utsatt for mistenkeliggjøring og ubehageligheter fra mange hold, også fra politikere og listekandidater til årets kommunevalg».

- Snakk på bygda

Gunder Strømberg sier han ikke vil konkretisere hvilke politikere og listekandidater det henvises til, ettersom de er fire politikere som har skrevet under på brevet. Selv nevner han likevel innlegg i BAnetts kommentarfelt til en sak om rådmannsavtalen fra mars i år, der en listekandidat fra et annet parti hevder at den hele og fulle sannhet ikke er kommet frem, som et eksempel på slik mistenkeliggjøring.

– Jeg er for øvrig helt enig med listekandidaten i at sannheten bør komme frem. Måten å gjøre det på er kanskje å få rapporten offentliggjort, slik at innbyggerne i Sømna får svar på hva som egentlig skjedde. Vi har forholdt oss lojalt til vedtak som ble gjort i kommunestyret. Når nå saken kommet opp igjen i media, så få vi mange spørsmål som tyder på at folk ikke vet hva som faktisk skjedde, sier Strømberg.

Varaordfører Odd Arne Abrahamsen vil heller ikke konkretisere hva slags ubehageligheter det er snakk om, eller hvilke politikere som har fremført dem.

- Jeg har ikke noe mer å komme med utover det som står i leserinnlegget. Det har vært så mye snakk på bygda at vi ville komme med en generell uttalelse fra formannskapet, det er det hele, sier Abrahamsen til BA.

- Mistenkeliggjøring

Wenche Stuvland Knygh vil heller ikke være konkret, men sier hun vet med sikkerhet at det er tilfelle at varslerne blir utsatt for mistenkeliggjøring og ubehageligheter.

- Jeg vil ikke peke på enkeltpersoner, men det er ting som skjer, og det går veldig mye rykter på bygda. Vi i formannskapet har vært veldig involvert i denne saken og må være lojale til taushetsplikten, men folk i Sømna har rett til å få vite om det som skjer i kommunen. Det er noen som prøver å motarbeide enkelte personer, sier Knygh.

- Du tror ikke det vil bidra til mer rykter når dere ikke vil peke på konkrete hendelser og hvilke politikere det gjelder?

–  Det er folk som forteller sin egne versjoner som ikke stemmer overens med denne rapporten, svarer Knygh.

– Men er det mulig å gi et fullt bilde av hva som har skjedd uten å bryte taushetsplikten i forhold til ikke-offentlige personer som er involvert?

– Ja, det er en konklusjon i rapporten som ikke omtaler disse, sier Knygh.

– Hvordan påvirker denne saken valgkampen?

– Det kan bli et tema, men jeg tenker at folk er opptatt av at vi har gode og levelige forhold i Sømna. Partiprogrammene er viktige i valgkampen, men også at vi er ærlige og prøver å få til en god kommune for alle som bor her, sier Knygh.

Ordfører avviser påstander

Ordfører Hans Gunnar Holand overtok ordførervervet etter Edmund Dahle. Han sier han ikke føler seg truffet av påstandene om ubehageligheter og mistenkeliggjøring fra andre politikere.

– I denne saken representerer jeg rådmannens arbeidsgiver som er kommunestyret, og jeg er opptatt av å ivareta rådmannen. Udokumenterte påstander fra formannskapsmedlemmer kan jeg ikke forholde meg til, og det ønsker jeg ikke å kommentere. Disse uttalelsene får stå for deres egen regning. Alle parter bør i hovedsak være opptatt av å feie for sin egen dør, sier Holand som ikke selv er listekandidat til årets kommunevalg.

Han sier politikerne i Sømna nå heller må være opptatt av å skape et godt samarbeidsklima i kommunen.

– Vi har viktige ting som vi må få på plass. Det er blant annet viktig at vi får tilsatt en ny rådmann. Så føler jeg meg trygg på at administrasjonen kommer til å jobbe for at vi skal kunne legge denne historien bak oss.

– Hvordan ivaretar dere varslerne i kommuneadministrasjonen?

– Nå er det rådmannen vi har et direkte arbeidsgiverforhold til, og i hverdagen skal vi jobbe videre og sørge for at det som skjedde ikke skal gi verken gunst eller ugunst i det videre arbeidet. Det er litt spesielt når rådmannen selv var en av varslerne, da må ordfører og rådmann samarbeide slik at alle føler at de blir ivaretatt, sier Holand.