Skolestruktursaken er lagt bak. Nå er det antallet barnehager, geografisk fordeling av disse, og vurdering av nybygg som kommer på dagsorden i Sømna.

Sund foreslås nedlagt

Barnehagen på Sund foreslås nedlagt av rådmannen.

– Tall fra Kostra og økonomianalysen fra 2016 dokumenterer at barnehagedriften i Sømna er forholdsvis dyr.

Rådmannen legger også vekt på at en balansert tilnærming mellom de økonomiske rammebetingelser, barnas behov for et tilstrekkelig stor leke- og læringsfellesskap og en middels desentralisert barnehagestruktur i sum tilsier at barnehagen på Sund legges ned permanent.

I løpet av høsten 2017 vil administrasjonen komme tilbake med forslag til hva som skal skje med lokalene på Sund.

Utnyttet kapasitet

Barnehagene har i dag god dekning og kapasiteten er utnyttet til fulle, konstaterer rådmannen. Ifølge Statistisk sentralbyrås tall for befolkningsutvikling for Sømna frem til 2035, blir det flere barn.

– Denne oversikten viser at det i 2016 var 114 barn i alderen 0-5 år i Sømna. Framskrivingen viser at det i 2025 vil være 134 barn i samme aldersgruppe, en økning på 20 barn. Om man skulle ta hensyn til prognosen alene, forutsatt at den er presis, skulle den tilsi at kapasiteten i barnehagene i Sømna bør økes betraktelig i årene som kommer. Rådmannen vil anbefale en forsiktig og stegvis tilnærming. På kort sikt bør kapasiteten ikke bygges ut vesentlig, skriver rådmannen som anbefaler at dagens kapasitet opprettholdes enda tre år, frem til 2020.

– Da vil kommunen ha bedre grunnlag for å vurdere eventuell fremtidig økning av kapasiteten, mener Johannessen.

Vil vurdere

alternative lokaler

Han mener likevel det er nødvendig å se på dagens barnehagelokaler. Han peker ikke ut noen bestemt løsning.

– Rådmannens vurdering er at en helhetlig vurdering av arealbehovene på Berg og Vik må kartlegges, vurderes, kostnadsfestes og prioriteres i forbindelse med budsjettbehandlingen i kommunestyrets desember-møte.

Mulige løsninger

Det er satt opp mulige løsningsforslag for Vik og Berg.

  • En tre-avdelings barnehage i Vik, løst enten ved nytt frittstående bygg, gjenbruk av annen kommunal eiendom som Logopedisk senter, næringshuset eller andre, eller tilbygg til Vik skole.

  • For Bergs vedkommende; å utvide ved å ta i bruk deler av Berg skole til 3-6 åringene, eller bygge ut Berg barnehage i høyden, alternativt bygge ny barnehage på Berg.