Nordland Frp tar i en pressemelding opp endringene i samferdselskartet, ruteendringer og takstøkninger i Nordland.

Tidligere denne uken fikk også fylkeskommunen kritkk fra fylkesrevisjonen for måten endringene er gjort.

Bekymret for endringene

Nordland Frp vedtok på årsmøtet i helgen en resolusjon der det tas et oppgjør med disse endringene.

– En av sakene som ble gitt mest oppmerksomhet er samferdselstilbudet som innbyggerne i Nordland gis, og herunder var fokuset stort rundt hurtigbåt og ferger men også rundt flytilbudet på Helgeland, skriver gruppeleder Dagfinn Olsen i Frps fylkestingsgruppe i Nordland i pressemeldingen.

Ifølge ham er årsmøtet er sterkt bekymret for det det kaller nedbyggingen som finner sted spesielt for hurtigbåt og fergetilbudet.

Resolusjonstekst

Årsmøtet vedtok følgende resolusjonstekst:

«Gode samferdselsløsninger gjør avstanden mellom næringsliv og marked kortere. Ved hjelp av gode samferdselsløsninger kan folk bo og arbeide der verdiene skapes.

Prosessen om nytt samferdselskart har skapt stort engasjement i fylket. Engasjementet har mer eller mindre vært på negative siden da svært mange opplever forringelse av det tilbudet de hadde, og i noen tilfeller bortfall av tilbud.

Enkelte av tilbudene som blir videreført har opplevd en betydelig takstøkning og verst gikk det ut over ruten Bodø-Svolvær som får en takstøkning på 40 %, noe som ikke er i henhold til fylkestingets vedtak. Nordland FrP mener at dette er en styrt avvikling av hurtigbåttilbudet mellom Svolvær-Bodø, antall reisende vill komme til å gå ned og ruten vil i neste omgang opphøre.

Nordland FrP ønsker en styrking av tilbudene som gis og ikke en forringelse. Hurtigbåt og ferger er avgjørende for bosetting og næringslivet i veiløse fjorder og på øyer i Nordland.

Vi vil umiddelbart sørge for at båtanløp har fornuftig korrespondanse med andre kollektive løsninger, det være seg buss, fly og togavganger. Den arrogansen og avstanden som politisk ledelse på fylket har fått til folket er stor. Derfor vil FrP reise rundt for å få innspill på hvor vi kan styrke samferdselen langs kysten inn til regionsentrene.

Bodø er fylkeshovedstaden i Nordland, men dagens regime har svekket Bodø som fylkessentrum.

Nordland FrP vil også styrke dialogen med Widerøe slik at tilbudet til Bodø og distriktene kan styrkes.

Nordland FrP er derfor kritisk til de kutt som gjennomføres innenfor ferger og hurtigbåt tilbudet i fylket, da dette får store konsekvenser for brukerne.

Fylkesrådet påpeker selv i saken som danner grunnlag for kuttene at de økonomiske vurderingene er mangelfulle, i forbindelse med fylkestingets saksbehandling kom det også frem at passasjerstatistikkene var feil.

Nordland FrP er kritiske til at fylkestinget behandler / fatter vedtak i saker som har slike mangler som det fremkommer ovenfor.

Nordland FrP ber fylkeskommunen om å reversere ruteendringene/kutt samt takstøkninger ut over normal prisjustering.»