Under onsdagens møte i planutvalget i Brønnøy fikk utvalget en orientering fra prosjektutvikler Jarle Brunsell fra Olav Thon-gruppen og arkitekt Trygve Lund fra Hille Melbye arkitekter.

Det var mildt sagt ambisiøse - men svært tidlige og foreløpige - planer planutvalget fikk presentert. I hovedsak kan det oppsummeres til følgende:

  • Enten hotell eller boligblokker der dagens Galeasen-bygg ligger

  • Bygging av boligblokker nord for dagens hotell langs Sømnaveien.

Thon liker Galeasen

Olav Thon besøkte Brønnøysund i 2015.

– Galeasen hotell nedlegges 1. september. Målet er å unngå at det står tomt. Kanskje må vi vurdere et hybelbygg eller lignende der, sa han da.

Thon kjøpte Galeasen (Fønixbygget) i juni 2007 for i underkant av 17 millioner kroner.

Arkitekt Trygve Lund fra Hille Melbye arkitekter presenterte planene, som han understreket var helt i startfasen, og alt annet enn sikre. Foto: Simon Aldra

– Det pågår et arbeid med kommunedelplan. Thon har sett nærmere på en eiendom som i dag ikke er i bruk eller i drift. Vi har noen innspill om Galeasen. Det er mye hoteller her, Thon hotell Brønnøysund skal det uansett være hotelldrift i. Men Thon har sett hvor flott Galeasen-eiendommen er med plassering ved hurtigrutekaia, for reiseliv og turisme. De ønsker å spille inn hotell som en mulighet. Reiselivet svinger og det er et usikkert marked, så vi vet ikke 100 prosent om det kan bygges, sa arkitekt Trygve Lund til utvalget.

Og her ligger det andre poenget:

– De ønsker også å vurdere boliger. Det er også svært attraktivt. Vi har laget to enkle skisser som viser bolig og hotell, sa han og viste først frem en skisse av et hotellbygg langs kaia.

Bare en første skisse

Dette er den første skissen til et eventuelt hotellbygg der dagens Galeasen ligger. Skissen er utarbeidet av Helle Melbye Arkitekter.

Det tenkte hotellet kan ha 100-150 rom.

– I stedet for at hotellet ligger bak en haug blir det bedre utsikt. Vi tenker en sokkel med konferanse, restaurant og lignende og to fløyer med hotellrom. Dette er en første skisse, og bare uttrykk for en idé som ikke er prosjektert. Tanken er åtte etasjer, fordi det er behov for et minsteantall rom om man skal bygge hotell, sa han.

Samtidig var han opptatt av torget på Schrøders plass, som kommer i forbindelse med nybygget til Registrene.

– Naboskapet til parken og torget som skal være her må vi ta hensyn til med tanke på skygge.

– Én ide kan være å ta inn en takterrasse eller promenade for å gi tilbake noe, foreslo ordfører Johnny Hanssen.

– Ja, men ofte er det veldig fint og flott, men lite brukt, mest til 17. mai og korkonserter. Ellers er det øde. Vi kan ikke legge torget i skygge, men vil bidra til at det kan fungere. Men det er veldig naturlig å tenke seg takterasser. Hotell må gjerne ha en forbindelse, mens boligblokker kan stå hver for seg. Da er det tenkt fire etasjer over en sokkel, som kan være utadrettet for forretninger, sa han.

Slik er boligblokker på dagens Galeasen-tomt tenkt i disse første skissene. Skissen er utarbeidet av Helle Melbye Arkitekter.

Blokker nord for dagens hotell

Jarle Brunsell fra Thon fortalte planutvalget at Thon er innstilt på å legge opp til et møte med kommunen etter sommeren. Foto: Simon Aldra

Samtidig er Thon litt usikre på om markedet er til stede for et hotell, og derfor ønsker de friheten til å gå for boliger.

– I forhold til planprosessen ønsker vi fleksibilitet. Vi vil gjerne bygge hotell, men det er ingen garanti for at det er mulig. Derfor ønsker vi å ha to muligheter slik at vi ikke trenger å ta en tung reguleringsprosess for et hotell, og så eventuelt må ta en ny tung reguleringsprosess for boligblokker, sa Lund.

Nord for dagens hotell tenker Thon å sette opp boligblokker med forretningslokaler i sokkelen (se illustrasjon).

Jarle Brunsell fra Thon var nysjerrig på innspill knyttet til torget og parken.

– Vi ser at det vil kaste skygge og vil ta den typen problemstilling litt i hornene. Men det er jo noe dere må ta stilling til, sa han

Han opplyste også om at Thon ville sende dette inn som innspill til kommunedelplanen for Brønnøysund med omland.

– Vi kommer tilbake etter sommeren med forslag til et oppstartsmøte, sa han..

Illustrasjonen fra Hille Melbye arkitekter som ble vist planutvalget viser hvordan blokkene nord for dagens hotell er tenkt. Oversikten er fra østsiden.
Illustrasjonen fra Hille Melbye arkitekter som ble vist planutvalget viser hvordan blokkene nord for dagens hotell er tenkt. Oversikten er fra sørøst.
Illustrasjonen fra Hille Melbye arkitekter som ble vist planutvalget viser hvordan blokkene nord for dagens hotell er tenkt. Oversikten er fra sørvest.

Glad for initiativet

– Det er vanskelig å ta stilling, det ene vil gi mye mer skygge, mens det andre med blokker har åpne rom mellom. I utgangspunktet er parken og Schrødereiendommen regulert tilpasset det Statsbygg selv hadde prosjektert for å bygge et registerbygg på 6-7 etasjer i bakkant og tre etasjer i front. Uansett ville det komme betydelig skygge inn i parken på dagtid. Jeg er glad for at man ser på mulightene. Vi er ikke særlig glade for at det står et hotell som ikke er i drift. Det har ikke vært klare tanker og formening om hva det skulle utvikles til. Samtidig vet vi at det til tider har vært press på hotellplasser i byen, sa ordfører Johnny Hanssen.

– Vi får ukentlig brev om det, spilte rådmann Pål Trælvik inn.

– Vi trenger noen aktører som kan ta et grep rundt de fantastiske mulighetene som ligger i turisme. Det er et marked som bare ligger og venter på å bli tatt hånd om. Da må vi ha noen som tar grep og gir tilbud. Det er ikke mange som vil reise til Brønnøy uten at det e ret tilbud.

Må ikke bli rønne igjen

Magnar Solbakk fortalte om Galeasens historie.

– Galeasen var i utgangspunktet et slakteri, så fryseri for fiskeri, og så sto det som ei rønne i ti år, før lokalt næringsliv tok grep og laget en kombinasjon av hotell og kontor. Nå føler jeg at vi er inne i en ny rønne/ruin-periode, og det er flott det kommer initativ for å foregripe at den gamle situasjonen gjentar seg. Så er det selvsagt en diskusjon, jeg har brukt spissformuleringen at vi har revet Berlinmuren men setter den opp langs sjøsiden i Brønnøysund. Jo høyere de fremst er, jo høyere fristes de bak til å bygge for å se sjøen. Vi må skille formålene i en reguleringssammenheng og en byplansammenheng.

Antytdet raushet for hotell

Han stilte spørsmål ved plasseringen av boligblokkene.

– Jeg lurer også på om boligene må ligge ved sjøen? Kanskje ikke. Men det kan være et konkurransefortrinn å utnytte det fortrinnet man har med å se sjøen i Brønnøysund, så for et hotell bør vi være mer raus for å gi gjestene våre det beste, sa han. Jeg tror vi er mer raus i fprhold til å gi gjestene våre det beste.

– Men etterbruken av de andre arealene er viktig. Samtidig har nemlig Thon en del hotellkapasitet, og bør vise hvordan de skal utnytte dem. Tidligere var det åpne hotellplasser her før Thon kjøpte opp. Thon må vise og synliggjøre tillit i en sånn prosess, sa Solbakk.

Per Martin Orvik mente at konsektepene er ganske like, med stor bygningsmasse i sentrum, og pekte på at det allerede ligger et ganske høyt bygg der i dag - altså Galeasen. Han mente at det som ble presentert virket spennende.

– Det er sikkert nyanser og finesser med høyde og utforming, men det er bra å kunne bygge kapasitet for reiseliv og offshore. I juli er det høysesong med offshore, turisme og festivalliv, og hotellrom er ei utfordring, sa Orvik.

Han er bekymret for at dagens hotellareal ikke disponeres godt nok, og pekte blant annet på flyplasshotellet, og at dette gir Brønnøysund et dårlig rykte når det ikke er forutsigbart om det er åpent.

Monster eller mønster

Rådmann Pål Trælvik tok opp sin tese om «monsterbygg og mønsterbygg».

– Da Statsbygg hadde prosjektet med Brønnøysundregistrene ble jeg bedt om å holde kåseri om et monsterbygg i en liten by. Jeg mener dette er med på å bygge opp under monsterbygg i liten by. Bytter du «o» med «ø» blir det mønsterbygg. Jeg tror ikke dette er noe som rettferdiggjør en reise. Jeg savner noe i arkitekturen. Jeg savner ambisjonen på det arkitektoniske, at det ikke bare fungerer bra innvendig, men at dette blir et mønsterbygg, sa rådmannen.

Til dette understrekte arkitekten at dette er veldig foreløpige skisser.

– Jada, men jeg har sett hva Thon bygger. Derfor tok jeg det opp, og dere ville vel ha signaler? svarte Trælvik.

Byggesaksbehandler Bjørn Morten Johansen mente at kommunens fokus burde ligge på gateplan.

– Kommunen bør ha fokus på hva som skjer på gateplan. Man kan diskutere dette med boliger i byen. Vi registrerer at det er vanskelig å drive forretninger over første etasje i Brønnøysund, sa han.

Stikk til Thon

Samtidig kom Magnar Solbakk med et stikk til Thon.

– Tanken med 6. etasje der vi ga dispensasjon for dagens hotell var konferansefasiliteter slik at man kunne se ut til Vega, Torghatten og Lomsdal-Visten nasjonalpark (sørsamisk: Njaarken vaarjelimmiedajve, red.anm.). Men da det var gjort vedtak ble det rom der i stedet. Det ble et annet formål enn vi ble forespeilet, og som gjorde at vi ble rause, sa han.

Jarle Brunsell fra Thon understrekte at dette var prosjekter som kunne kjøres parallellt.

– Selv om det skulle bli boliger på Galeasen vil det være aktuelt med boliger også nord for hotellet. Det er to ulike markedsgrupper. Om vi bestemmer oss for å gjøre noe med Galeasen bestemmer vi oss om det veldig fort, sa han.

Dette mente rådmann Pål Trælvik var lurt.

– Det blir en byggeplass der en stund, så det er sikkert fordelaktig å komme i gang snarlig, sa han.

– Et hotell vil vi kunne komme raskt i gang med, men det skal jo reguleres først, sa Brunsell som svar til det.

Ordfører Johnny Hanssen spurte om gamlefløyen på dagens hotell.

– Vi tenker videreføring av hotell, sa Brunsell.

Alene i verden?

Per Martin Orvik mente det var voldsomme tanker som ble presentert, og at det kunne bidra til bra sentrumsutvikling i Brønnøy. Han mente et slikt hotell ville være unikt.

– Man kan ha et hotell mellom De syv søstre og Torghatten i havkanten med utsikt mot Vega. Jeg vet ikke hvor du har så bra beliggenhet ellers i verden, sa han, men ga også et stikk til Thon.

– Også flyplasshotellet ligger sånn plassert at man bør føle et ansvar for å drive anstendig butikk. Kjører man for hardt på forretning og business, er det ikke bra for Brønnøysund. Å eksportere folk til andre byer som ambassadører som ikke har så mye godt å si om oss er ikke bra, mente han.

– Rimelig sympatisk

Magnar Solbakk tok ordet igjen.

– Det som er presentert nord for dagens hotell virker som ei rimelig god forvaltning av arealet, delvis da i motsetning til tidligere presentasjoner der det var snakk om et giganganlegg. Nå får vi presentert mer i målestokk som er tilpasset småbyen. Jeg syns det var rimelig sympatisk uten å dra det for langt, sa Solbakk.

– Det er ganske sterk ros for å komme fra Magnar, la ordfører Johnny Hanssen til.

Vi siterte først Hanssen på at det var Magnar Solbakks bror Jan Solbakk som hadde uttalt seg. Det var naturligvis en inkurie, og er rettet.