Få dager er så store for de små som første skoledag. Nervøse tripper de inn gjennom porten til skolebygget, som gjerne er mye større enn hjemmet. Noen kjenner sikkert hele klassen. Særlig om man er én av de to nye førsteklassingene på Visthus. Andre igjen er sikkert nervøse og spente i møte med nye venner, og en ny verden på skolen.

– Bra det blomstrer

Og det er altså to nye førsteklassinger i sving på Visthus oppvekstsenter.

– Det er det, og det betyr at det er fem elever der, sier konstituert rektor Oddrun Moxnes til Brønnøysunds Avis.

– Det må være en stund siden det har vært så mange elever på Visthus?

– Ja, det er nok det. Jeg vet ikke hvor høyt det har vært før, men det er uvanlig høyt for Visthus. Det er bra det blomstrer i distriktet, sier hun.

Går i bølger

Hun mener det gjør det mer utfordrende for den ene læreren på Visthus, som nå må undervise for første til fjerde klasse.

– Fjerdeklasse skal jo ha flere timer enn første til tredje, og 12 fredager i løpet av skoleåret, sier hun.

For hele Vevelstads del er det syv førsteklassinger - fem på sentralskolen og to på Visthus. Totalt er det 45 elever på Vevelstad sentralskole og altså fem på Visthus. Dette går ifølge rektor i bølger.

– I fjor var det én elev i første klasse her, samt én på Visthus. Året før var det ganske mange. Det går litt opp og ned, sier hun og legger til at det er ett årskull uten elever. Det er nå femte trinn.

Nytt av året er at voksenopplæringen og sentralskolen skal ligge under samme rektor, da det var to separate skoler tidligere. På voksenopplæringen er det 12 elever.

Moxnes var tidligere rektor for voksenopplæringen, som holder til i bankbygget like over veien for skolen, men er nå konstituert sammen med Karin Johansen i en delt rektorstilling for sentralskolen.

Startet opp med Stones

På Vega barne- og ungdomsskole er det i år syv førsteklassinger. Første skoledag ble sparket i gang av husbandet på skolen, som består av lærere og andre ansatte på skolen. De satte i gang skoleåret med «Start me up» av The Rolling Stones.

Så ønsket rektor Anita Trøite elever og ansatte velkommen til et nytt skoleår ved skolen.

På Bindalseidet skole er det ni nye førsteklassinger. Det har ikke lykkes BA å innhente antall førsteklassinger på Terråk skole.