Torsdag ankom Akvafutures 20 ganger 24 meter store betongflåte Gårdsøya. Den ligger ved Smedvikbrygga, og nå skal det bygges på den.

Nytt anlegg

Dette blir hovedflåten på selskapets anlegg i Andalsvågen. Den er bygget ved Helgeland Marinasystemer på Mo i Rana. Nå skal Brønnøy Bygg og Bolig bygge på den, med Brønnøysund Elektriske, Comfort Brønnøysund og Qvillvent ventilasjonssystemer som underleverandører.

I forrige uke ble det satt ut smolt i Andalsvågen. Når fisken blir større skal den settes i de lukkede anleggene i Hamnsundet og Sæterosen, hvor den skal stå til slakteklar vekt på mellom 3,5 og 5,5 kilo. Til sammen blir det etter planen en biomasse på 3.900 tonn i de tre anleggene.

- Det blir to sykluser i året med utsett av smolt. På den måten får vi en stabil produksjon av et volum som gjør at vi får en forutsigbar og stabil leveranse til markedet, sa Anders Næss, daglig leder i morselskapet Akvadesign AS til Brønnøysunds Avis under utsettet.

21. november ble rundt 400.000 laksesmolt satt ut i de lukkede merdene til Akvafuture i Andalsvågen. Daglig leder i morselskapet Akvadesign Anders Næss (t.v.), daglig leder Akvafuture EHF, selskapets islandske satsing, Rognvaldur Gudmundsson og daglig leder i Akvafuture Ola Dybvik var til stede på den store dagen. Foto: Jøran Horn

Samler opp slam

Den nye flåten er en tildels en vanlig oppdrettsflåte med systemer for overvåkning av merdene og lugarer for tre personer. Men i tillegg konstrueres den også for oppsamling av slam fra de lukkede merdene.

- Slammet samles på flåten og tørkes, så det kan fraktes i såkalte big bags. Slammet fra anlegget i Sæterosen kjøres for tiden til Verdal, hvor det omdannes til biogass. Busser i Trondheim kjører på denne gassen. Det kan også brukes til gjødsel, forteller Trond Otto Johnsen.

Han er daglig leder for Akvadesign Systems AS, som står for utviklingsarbeid, montering, service og vedlikehold i Akvadesign-gruppen.

Slik vil flåten se ut når den er bygget på. Foto: AkvaDesign/Bygg Tech