I et brev datert 27. oktober i år tar Brønnøy kommune opp eventuell tilbakekalling av ferdigattest for leilighetskomplekset på toppen av Amfi Havnesenteret i Brønnøyund. Brevet, som er signert leder for plan og utvikling i Brønnøy kommune Gunvald Eilertsen og avdelingsingeniør Bjørn Morten Johansen, er sendt til Strømesnesset Eendom AS, som sto for byggingen av 71 leiligheter i det som nå er Strømsnesset boligsameie.

Ifølge brevet har kommunen mottatt informasjon «fra enkeltpersoner i sameiet og med henvendelse til styret i Strømsnesset boligsameie», som omhandler lekkasjer i fuger mellom vinduer og betongelementer, lekkasjer på grunn av feil og mangler med beslag og lekkasjer ned i leiligheter fra overliggende terrasser.

Vurderer å trekke tilbake

"Dette resulterer i direkte fuktskader og følgeskader med muggvekst m.v. Etter det kommunen får opplyst er det også problemstillinger knyttet til utbedring av disse forhold.", skriver Eilertsen og Johansen.

De skriver videre:

"Med bakgrunn i forannevnte problemstillinger, sett opp mot de redegjørelser som ble lagt til grunn for utstedelse av ferdigattest, kan det synes som om ferdigattest kan være utstedt på feil grunnlag...? Kommunen vurderer derfor om ferdigattesten skal trekkes tilbake, jfr. Byggesaksforskriftens § 8-1."

Kommunen skriver at det normalt vil være et kontraktmessig forhold mellom kjøper og selger å håndtere en slik sak, dersom det er et lite antall feil, noe som ifølge dem må påregnes i et så stort prosjekt. Det er altså omfanget i klagene som gjør at kommunen stiller spørsmålet.

Ferdigattest for prosjektet ble opprinnelig utstedt 12. juni 2015.

– De fleste er fornøyde

I et svar 29. november skriver Vidar Kristoffersen for Strømsnesset Eiendom AS at hans inntrykk er at de fleste er fornøyd.

"Det har vært ulike type hendelser brukerfeil av beboere, samt uheldig fremstilling av noen få, noe som vi synes er beklagelig. Mitt inntrykk er at de aller fleste er fornøyde.", skriver han.

Og:

"Med det klima vi har her i Brønnøysund med til dels sterk vind kombinert med mye nedbør i forskjellige retninger har det vært en utfordring å få alle detaljer 100 prosent tett. LIkeve har små lekkasjer kun vært påvist i totalt cirka åtte leiligheter, og noen begrensede områder på kjøpesenteret."

Kristoffersen viser til at det hele tiden har vært gjennomført tiltak på bygget i regi av Strømsnesset Eiendom AS, for å avdekke feil og utføre utbedringer. Han skriver videre at det i uke 46-48 ble intensivert med slike kontroller og etterarbeid, og at alle meldte problemer ble undersøkt og at utbedret med tiltak.

Garantitiden er utløpt

For én leilighetseier er det ifølge Kristoffersen nedlagt mye arbeid for å få til en omforent avtale, og dette skal ifølge ham se ut til å lykkes. Selskapet har også fått bistand fra Bygg Tech AS med å kartlegge forskjellige problemer og vurdere tiltak.

"Garantitiden og reklamasjonstiden er allerede utløpt, men Strømsnesset Eiendom AS har likevel tatt ansvar og vist god vilje og har tatt seriøst tak i saken, også etter dette, for best mulig løsning. Det vil alltid være delte meninger om forhold som kan oppstå i en så stor byggesak.", skriver Vidar Kristoffersen.

"Boligsameiet tok formelt over driften ved signering av overtagelsesprotokoll 20. desember 2013.", skriver han videre.

– Nå skal det være tett

Til BAnett sier Kristoffersen onsdag at problemene skal være utbedret.

– Det vi vet er at alle leilighetene det har vært lekkasje på er utbedret. Nå før jul har kommunen fått melding om det, og de vet hva saken dreier seg om. Det er jo en brøler som er gjort av en av våre leverandører. Det har vi gått over og forsøkt å utbedre. Det er ikke så lett å finne slike ting, det er en nokså komplisert prosess. Men feil kan alle gjøre, og å begynne å kjøre noen prosess mot leverandørene mine, det har jeg ikke tenkt å gjøre. Vi har bare utbedret og fått det i orden. Per i dag vet vi at det skal være tett og i orden, sier Kristoffersen.

– Vi har brukt Bygg Tech og en del innleide fagfolk som har kompetanse på dette området. Jeg kjenner ikke alt i detaljer, men informasjonen jeg har fått er at alt skal være tett og i orden, sier han videre.

Hevder syv leiligheter er vannskadet

I et brev datert 19. desember fra Strømsnesset boligsameie konkretiserer sameiet hvilke leiligheter som ifølge dem er vannskadde.

Ifølge dette brevet er det syv leiligheter som har vannlekkasje, inkludert én der lekkasjen er reparert, men der det «ikke er testet om det er tett».

– Dette er utbedringer som er gjort i desember?

– Siste runden jeg kjenner til ble gjort i oktober, sier Vidar Kristoffersen til BAnett.

Sameiet: Ønsker at feilene skal utbedres

Boligsameiet skriver videre:

"Generelt dåriig silikonering på svaiganger, lekasje inn i søppelrommet, og kjøleanlegget i søppelrommet er ikke tilfredstillende. Nede i hele parkeringsarealet kommer det inn vann fra taket. Det kommer også inn vann i fellesbodene."

Boligsameiet mener videre at ettårsbefaringen er mangelfull, og at det ikke er gjennomført noen femårsbefaring.

På spørsmål fra BAnett om hva sameiet ønsker å oppnå svarer formann Arnt Roger Schjølberg:

– Vi ønsker at feilene skal bli utbedret. Det er derfor kommunen spør om alle er fornøyd. De har trolig fått henvendelser fra noen om at alt ikke er i orden, sier han.

– Feil funnet

BA har tidligere skrevet om Tom Ivar Moe, og hans problemer med lekkasjer i hans leilighet i Strømsnesset panorama. Kristoffersen kjenner den saken godt.

– Hos Moe fant vi feilen relativt tidlig, og har vært innom og sjekket og sjekket, og har ikke målt fuktighet i hans leilighet etter at vi fikk utbedret feilen, så vidt meg bekjent, sier han.

– Brønnøy kommune tar opp at de vurderer om ferdigattesten skal tilbakekalles. Er du bekymret for tilbakekall?

– Det har vi ikke noen formening om. Vi har gått runder, og kommunen er vel kjent med dette. Jeg tror de forstår problemstillingene. Dette er et utrolig stort kompleks med utrolig mange muligheter for feil, sier Kristoffersen.

3. februar i år skrev BA om Tom Ivar Moe, som klaget på lekkasjer i sin leilighet i Strømsnesset boligsameie, altså på toppen av Amfi Havnesenteret. Faksimile.