De av oss over en viss alder har minner til en scene med en hjemløs mann som vi tror er i ferd med å stjele armbåndsuret fra en mann i dress som har sovnet på en parkbenk. Han sniker seg varsomt frem og løfter armen med uret forsiktig. og så tar han mannens avis i stedet, og til effektiv musikk kommer reklamefilmens konkluderende slagord: «Dagen er ikke helt den samme uten. VG».

Men ikke i Brønnøysund og visse andre deler av Helgeland, skal det vise seg.

Slutt på løssalget

Fra og med fredag var det ikke mulig å kjøpe VG i løssalg i Brønnøy. Da møtte de som ville kjøpe papiravisen en beskjed om at VG har besluttet at det ikke lenger er lønnsomt å levere papiraviser i vårt område.

«Vi får dermed ingen VG eller andre avistitler. Dette gjelder også Se og Hør ettersom disse blir levert med avisen.», heter det. Samtidig hadde avisen lørdag kommet til Sandnessjøen.

Dette budskapet møtte kundene på Prix Farmen fredag. Foto: Bård Pedersen

Dette gjelder også Dagbladet, som har vært distribuert sammen med VG side 2017.

Ikke lagt merke til

Kjøpmann Jørgen Jenssen på Bunnpris fikk nyheten for en uke siden.

– Det kom folk i kassa og spurte «har ikke dere heller fått VG?», forteller han.

Jørgen Jenssen i kassa på Bunnpris forteller at noen kunder ble overrasket da de ikke fikk kjøpt VG. Foto: Simon Aldra

Der møter BA også Tore Walle-Jensen som er i butikken for å handle lunsj. Vi spør hva han syns om at avisen ikke lenger er å få kjøpt.

– Det er jo synd. Personlig har jeg ikke lagt merke til det. Det er mange år siden jeg kjøpte papiraviser, sier han.

– Din reaksjon forklarer kanskje hvorfor det blir slik?

– Ja, det er kanskje litt av forklaringen.

– Papirpriser

Direktør for print i VG, Jan-Christian Walle, forklarer endringen overfor BA.

– Det er dessverre en enkel forklaring på det, det handler jo om utviklingen på papirpriser og det som har skjedd de siste årene med priser på distribusjon av papir. Vi må gjøre noe grep for å tilpasse oss markedet og kunne fortsette å gi ut papiravis. I noen områder har vi derfor måtte begrense og redusere noe på distribusjon, sier han.

– Hvilke alternativer ser dere på?

– Vi jobber jo kontinuerlig med å effektivisere distribusjonen og for å finne alternative og mer kostnadseffektive måter. Det er noe vi samarbeider med flere titler om, vi er ikke de eneste avisene som kommer på disse bilene, vi er litt avhengig av hverandre også. Dessverre er det noen områder der vi per nå ikke kan distribuere til.

– Hvilke andre steder i landet har dere sluttet å distribuere?

– Generelt ser vi på hele distribusjonen vår i hele landet, foreløpig har vi løsninger for de aller fleste områder, men dessverre er det sånn at Norge byr på noen utfordringer i geografi som vi er nødt til å forholde oss til.

Brønnøy største utfordring

På spørsmål om hvor de har problemer med distribusjon skriver han:

– Det er i hovedsak Brønnøysund som per i dag er den største utfordringen, samt noen områder i Ytre Helgeland hvor det er veldig lang kjørevei og få andre titler å dele kostnadene med som får redusert distribusjon, sier han, og legger til at de også ser på alternative løsninger på Helgeland.

– Er det andre steder i landet dere har samme problemer?

– Norge er et komplisert land å drive daglig avisdistribusjon i og ting kan endre seg raskt, men akkurat nå er det i deler av Helgeland at utfordringene har vært størst, svarer Walle.

– Betyr det at det kun er på Helgeland at dere har måtte droppe distribusjon?

– I denne omgang er det i hovedsak dette området som er berørt, men jeg kan ikke utelukke at det er noen forhandlere i andre områder tilkoblet til disse rutene som også er påvirket, det har jeg ikke full oversikt over akkurat nå, svarer han.

Dagen den samme uten..?

– Sparer dere mye penger på disse grepene?

– Det har jeg ikke tall på foran meg, men dette handler om å tilpasse seg utviklingen som vi har sett i distribusjonskostnader det seneste året. Det er dessverre helt nødvendige grep vi gjør for å kunne fortsette å tilby papiravis i de aller fleste områdene av landet.

– Hva sier det om VGs endrede posisjon blant norske lesere at dere tar dette strategiske valget?

– Endringen som papiraviser står i har pågått i mange år, samtidig er vi fortsatt viktig for veldig mange.

– Dagen er nå den samme uten VG?

– Dagen er ikke den samme uten VG, og det tar vi på alvor. Dette er derfor noe vi jobber med nær sagt dag og natt for å finne gode og bærekraftige løsninger for i hele landet, sier Walle.