90 betalende hadde møtt opp for å få med seg forfatteren og historikeren på Kred onsdag kveld. Det hele startet med en halvtimes konsert, med Bera Skorpen og Elena Ebbesen. En rolig og fin stund, hvilket var et lurt trekk foran en heftig kveld med Lahlum.

Intervjuer var Anja Aalvik, og med en mann som snakker like mye på innpust som på utpust var det en enkel oppgave å få mannen i tale. Med innlevelse, innskutte bisetninger, sarkasme og humor fikk han på 80 minutter fortalt det meste om sitt forfatterskap og hvor han hentet ideene fra. Det hele var en flott opplevelse av å være med i selve forfatterskapet.

Halvt nordlending

Lahlum fortalte om sine røtter og at han var halvt nordlending i og med at han i sine første leveår bodde i Lurøy. Det hadde hans foreldre lærerpost og dette var nok med på å forme både hans liv, forfatterskap og sjakkentusiasme.

- Det sier litt om forholdene og avstandene når det var 11 skoler i en kommune med 1.600 innbyggere. Jeg hadde bare positive opplevelser, men var aldri et barn, det vi si jeg var vel barn til jeg var ti, da ble jeg voksen. Det var her jeg lærte å lese og spille sjakk i en alder av 4-5 år. Allerede da hadde jeg bestemt meg for hva jeg skulle bli, og har gjennomført det, sier en humoristisk Lahlum.

Opplevelse som preget valget

Da han i en alder av 14 år var døden nær tok han en beslutning om hva livet skulle inneholde.

- Det å nesten dø av en allergisk reaksjon gjorde at jeg skjønte at livet og tiden er kostbar. Jeg måtte få mest mulig ut av livet. Vi flyttet sørover for at jeg skulle gå på videregående, men det var bortkastet, for jeg gikk ikke på skole men tok alle eksamenene som privatist. Veien var lang, men jeg ville ikke ha gjort noe annerledes om jeg hadde fått sjansen på nytt.  Hos meg er det kort vei fra idé til utførelse, og jeg er ikke hyperaktiv, sier  Lahlum til publikums latter og applaus.

- Jeg var ikke noe skolelys og skjønte ikke behovet for så mange fag. Matematikk var jeg god på helt til læreren kom til algebra og ligninger med tre ukjente. Da falt jeg av og distanserte meg vel fra faget. I faget historie, derimot, var jeg med og skrev hovedoppgave i historie.

Biografier

Men Lahlum ga seg ikke med det. Han ville mer, og begynte å skrive biografier.

- Det ble et traume da jeg ga ut biografien og Håkon Lie i 2009. To bøker toppet listene. Den ene var min biografi og den andre var Marthas englebok, ler Lahlum.

- Å skrive biografier krever mye tid for å få frem historiske fakta, men slik er det også med de skjønnlitterære bøkene jeg har skrevet. Ideene til disse bøkene kommer på de mest utenkelige steder og når jeg så begynner å skrive er det viktig at de historiske faktaene er korrekte. Det blir så opp til den enkelte å like eller ikke like det jeg skriver, men håper jo at alle liker det jeg skriver. Når jeg skriver liker jeg å finne den korteste veien mellom to punkter og unngår vanskelige begreper. Det skal være enkelt, forståelig og lett å lese, forteller han.

Signerte bøker

Det var ingen tvil om at publikum likte det de fikk høre. En lett humoristisk og selvironisk Lahlum hadde publikum med seg fra første sekund.

- Dette var veldig bra og interessant å høre hvordan han jobber og hvor han henter sin inspirasjon fra. At han er utdannet historiker har nok mye å si for hans forfatterskap og han har mye å si. Han har en flott og direkte måte å formidle på, samtidig som han drar det kompliserte inn i det enkle. En kunnskapsrik og god foredragsholder, sier Hilde Jakobsen.

Ved nabobordet satte tre damer som akkurat hadde kjøpt og fått signert bøker.

- Dette likte vi svært godt. Den historiske biten var nok den som fenget oss mest, men vi har kjøpt flere bøker da vi liker måten han skriver på, forteller vennegjengen.

Lahlum selv var svært fornøyd med oppmøtet.

- Det at dere har slike arrangement er fantastisk, og ikke minst at det kommer så mange for å høre på. Her i Brønnøysund var det fire ganger så mange gjester som det var på et foredrag jeg holdt i Bærum. Jeg må rose både arrangørene og ikke minst bokhandelen som hadde så mange bøker inne at jeg kunne få signert til de besøkende.