Under en konferanse om utfordringer og muligheter i utmarka og havet fikk Andre Møller, som en av tre ordførere, holde et innlegg om hvilke utfordringer kommunen har i forhold til bruk av havet. I Vega kommune er det både fuglefredningsområder og landskapsvernområder. Verdensarvstatusen er ikke en vernestatus, men den har likevel blitt et hinder for etablering av oppdrettsanlegg innenfor verdensarvområdet. Dette er et tema Møller brenner for, samtidig som to lokalitetssøknader innenfor verdensarvområdet står på vent.

Næringsliv og verdensarv

– Spørsmålet under konferansen var hva som var til hinder for at kommunene fikk til positiv utvikling i utmark. For oss defineres dette som havet. Noen av kommunene har store nasjonalparker og er opptatt av hvordan man kan få til næringsutvikling i disse områdene, forteller Andre Møller.

I tillegg til Vega, var også ordførerne i Lierne og Hol invitert. Møller fikk en halv time der han snakket seg varm på tema med tre ministre og en rekke statssekretærer i salen.

I intensjonsavtalen som ble skrevet før statusen ble gitt, står det at man er positiv til næringsutvikling og havbruk. Så viser det seg at det ikke er så enkelt. Dette har jeg hatt en mistanke om hele tiden, men ikke fått bekreftet før vi begynte å jobbe med arealplan i sjø. Da kom det innsigelser. Vi hadde så et særmøte med fylkeskommunen der vi ble enige om tiltak for at de skulle trekke innsigelsene. Etterpå kommer det et brev fra Riksantikvaren som overprøver fylket. Så kan man stille seg spørsmål om hva som er bakgrunnen for dette. Hadde regionale myndigheter sagt nei til konsesjonssøknadene, hadde jeg forstått det. Men slik er det ikke. Det må være et annet bakteppe. Det må være verdensarvstatusen, sier Møller.

Han tok opp denne konkrete problemstillingen i sitt foredrag og sier han fikk gode tilbakemeldinger på dette i en pause under konferansen fra flere andre kommuner som er i liknende situasjon.

Møtte miljøministeren

I salen satt kommunalminister Jan Tore Sanner, landbruksminister Jon Georg Dale og klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

Helgesen var godt informert om vår sak. Han avventer hva administrasjonen hans kommer frem til som jobber med rapporten fra ICOMOS og IUCN. Jeg skal møte departementet på politisk nivå etter påske, sier Møller om møtet han skal ha i løpet av mai med statssekretær Lars Andreas Lunde i Klima- og miljødepartementet.

Møller la vekt på hvilken økonomisk betydning det har for Vega at de ikke har fått på plass de to omsøkte oppdrettsanleggene ved Søla og Hysvær. For Vegas del utgjør Havbruksfondet 2,6 millioner kroner årlig og han viser også til økt sysselsetting og synergieffekter av dette.

For oss utgjør dette 7-8 arbeidsplasser. Dette er mye for oss. For å kunne pleie kulturlandskapet må det bo folk her hele året. Det er heller ikke konflikt mellom oppdrettsnæringen og fiskerne. Vi bygger også ei ny fiskerihavn og jeg opplever at de hadde en forståelse for at vi får bruke havet, mener Andre Møller.