Slakterigründer Anbjørn Øglend har uttalt i Dagens Næringsliv at han ikke ser hensikten i å ha svineproduksjon i Nord-Norge. Leder i Nordland bondelag Bernt Skarstad er mer eller mindre sjokkert over Øglends uttalelse.

– Dette henger jo ikke på greip i det hele tatt. Grisen er kjempeviktig for å ha et tilførselsvolum, slik at vi kan ha råd til å ha en infrastruktur på slakting av andre dyreslag også. Blir grisen fjernet vil det bli en dramatisk endring i slakteprisene, for både storfe og sau, sier han.

Alt kan forsvinne

Øglends uttalelse får også leder i Norsvin Nordland, Per Fredrik Bang, til å reagere.

– Skulle det gå så galt at svineproduksjonen blir samlet på noen få hender i kornområdene, ser jeg ingen grunn til å beholde importvernet. Det er distriksgrisens betydning i landbrukspolitikken som kan forsvare et importvern på dagens nivå. Forsvinner distriksgrisen vil sannsynligvis alt av landbruk i Nord-Norge forsvinne.

Bang forstår lite av Øglends uttalelse, men innrømmer at Nordland ikke er den billigste plassen å drive med svineproduksjon på.

–  Vi har vært enige om at vi skal ha gris, og ikke minst landbruk over hele landet. Det er veldig viktig for å holde befolkningen sysselsatt i distriktene.

Øglænd har også uttalt at DN at norsk svineproduksjon må fokusere mer på kvalitetsprodukter. Bang mener det som produseres i Norge stort sett er kvalitet.

– Her mener jeg at Øglend tar feil. Vi produserer jo stort sett bare kvalitet, spesielt om vi skal sammenligne med utenlandske produkter. Hvis du ser på tysk og dansk svineproduksjon i dag, så er de i dyp krise, sier Bang.

- Øglend sier til DN at norsk svinekjøtt ikke kan konkurrere  med resten av Europa på pris, og at vi da heller bør importere svinekjøtt, hva sier du til det?

– Det er klart det er billigere å importere. Vi er jo ei politisk næring, om ikke importvernet hadde eksistert, hadde det vært over og ut for all svineproduksjon i Norge.

Stor samfunnsmessig betyding

På Norturas slakteri i Bjerka og i Måselv slaktes det i dag gris tre dager i uka, og storfe to dager i uka. I Bjerka slaktes det 70.000 gris i året, noe som utgjør 5 prosent av produksjonen i landet.

– Det vil bli en katastrofe for de andre dyreslagene i Nord-Norge, hvis produksjonen av gris forsvinner. Denne problematikken burde være kjent for Øglend, sier Bang.

Bang understreker også at griseproduksjon har enorm samfunnsmessig betydning.

- Det å ha en produksjon ute i distriktene, får jo ting som post, buss og ferjer til å gå i rundt også. Er det aktivitet i områdene har det stor samfunnsmessig betydning for alle som bor i distriktene, sier Bang som selv bor på Vega.

Tilførselsleder for Nortura Region Nord Arne Flatmo mener Øglends forslag i verste fall kan føre til at folk flytter fra distriktene

– Teoretisk kan Øglend ha rett, man kan jo produsere alt av svin på noen få gårder på Østlandet, og kanskje noen sentrale områder rundt Trondheim. Heldigvis ønsker ikke det politiske Norge det. De ønsker spredt bosetting, og landbruk over hele landet. Dette vil Øglend bryte ned med hans innspill. Derfor reagerer vi ganske sterkt på det, sier han