Det kommer frem i en pressemelding. Arbeiderpartiet, SV og Rødt er enige om å dele makten i kommunen, og Aps Siv Therese Aglen blir ordfører, Mads Lund Nielsen fra SV blir varaordfører.

Der er kommuneøkonomien i Brønnøy ikke uventet et viktig tema, kommunen styrer ifølge tertialrapport II mot å gå med et driftsunderskudd på 64 millioner kroner i 2023, og kommunedirektøren ga onsdag et svært dystert bilde av situasjonen.

Dette er en situasjon partiene mener ikke kan fortsette lengre, og derfor «er det å sikre en ansvarlig økonomi de neste 4 årene» deres øverste prioritet, heter det.

Partiene er enige om en plattform på 12 punkter.

1. Sikre en fremtidsrettet økonomi og være politikere som tar ansvar. Vårt mål er å sikre at Brønnøy kommune får et budsjett i balanse og med en nødvendig buffer for å håndtere uforutsette hendelser.

2. Økt grunnbemanning og økt andel heltidsstillinger for å sikre bedre tjenester, arbeidsmiljø, lavere sykefravær og redusere vikarbruk.

3. Styrke demensomsorg med bedre lokaliteter og tilbud for flere hjemmeboende personer med demens.

4. Ombygging/restrukturering/nybygg av helsebygg for å sikre en effektiv og fremtidsrettet helse og omsorgstjeneste som er forberedt på en økt eldre befolkning. Dette kan f.eks. innebære en ombygging av Hestvadet, samlokalisering av mindre enheter.

5. Brønnøy skal ha en skolestruktur som sikrer fremtidens behov. Fremtidens skolestruktur skal sikre at alle barn får en skole med god kvalitet som gir best mulig utgangspunkt for å lykkes senere i livet. Gode forebyggende tjenester og lavterskeltilbud innen rus og psykiatri er også viktige verktøy for å sikre dette. Beslutning om skolestruktur gjøres etter at kommunedirektøren har lagt frem sin utredning og gjennomført høring.

6. Utrede Samfunnshuset som et godt og hensiktsmessig kulturhus.

7. Etablere et kommunalt klima og natur regnskap med mål om å kutte i klimagassutslipp og sikre naturmangfold og sårbar natur. Vi skal utrede initiativ for å gjøre Brønnøy til en arealnøytral kommune. Vi har som overordnet målsetting å bevare dyrket mark i kommunen til matproduksjon.

8. Brønnøy trenger tilstrekkelig areal slik at næringslivet kan vokse og utvikle seg videre. Kommunen må gå i dialog med aktuelle grunneiere for å erverve og aktivere mer areal til næringsformål.

9. For å øke Brønnøys attraktivitet som kommune å bo i

  1. Gjennomføre en boligpolitikk som sikrer innbyggere tilgang til attraktive boligtomter.

  2. Sikre gode boområder som gir gode bomiljø

  3. Som posisjon skal vi søke å fremheve det positive som skjer i Brønnøy og arbeide for at alle aktører samarbeider om å bygge vårt omdømme og forteller hvilken flott kommune vi har.

10. Vi skal arbeide for at Tosenvegen skal få fullverdig standard.

11. Brønnøy kommune er avhengig av dyktige og motiverte medarbeidere. For å oppnå dette må kommunen legge til rette for en arbeidskultur som fremmer trivsel, engasjement og profesjonalitet blant ansatte. Dette vil bidra til at det er enklere å rekruttere og beholde nødvendig kompetanse og arbeidskraft. I dette ligger å utrede en attraktiv arbeidsgiverpolitikk for seniorer og andre ansatte. Et godt trepartssamarbeid mellom ansatte, administrasjon og politisk nivå må ligge i bunn for ledelse og drift av kommunen.

12. Partiene ønsker bedre demokratiske prosesser og større åpenhet i politisk arbeid. Særlig råd for eldre, råd for likestilling av funksjonshemmende og ungdomsrådet må benyttes aktivt som fora for å skaffe innsikt og fange innspill om situasjonen for de som rådene representerer.

Plattformen er signert av Siv Therese Aglen og Magnar Solbakk for Arbeiderpartiet, Mads Lund Nielsen og Liv Solli for SV og Lene Nesjan Sprækenhus og Erna Eid Knutsen fra Rødt.