Mens bøndene på Østlandet fortviler over tørke og ødelagte avlinger, er ikke tilstanden fullt så ille på Sør-Helgeland. Men også her er det mindre gress enn normalt etter første slått som følge av en hard vinter. Særlig er problemet på Vega, enkelte steder i Velfjord og i Åbygda.

Oppfordrer til solidaritet

Bondelagsleder Gunnar Solrud på Vega ligger etter første slått under 70 prosent av fjorårets avling, et år som han betegner som et normalår.  Nå setter han sin lit til at andreslåtten blir bedre.

– Det er nok langs kysten det er verst når det gjelder overvintringsskader. Stormen i vår pisket opp gresset og vi måtte så ut 100 mål på nytt igjen, forteller Solrud.

Han understreker at det er for tidlig å konkludere. I august vil bøndene sitte med fasiten på hvordan årets avling ble.

– Jeg mener det er viktig å være solidarisk. Jeg har hørt at noen tar 1600 kroner for en ball på Østlandet. Da lønner det seg å sko seg på at andre lider. Det synes jeg er helt forkastelig. Et annet år kan det være deg det rammer, minner bonden om.

Må slakte på grunn av fôrmangel

Solrud sier mangelen på nok fôr har ført til at noen bønder på Vega har sett seg nødt til å levere okser til slakt. Dette kan medføre tap for bøndene.

– Det er litt dramatisk her nå, men jeg vet at noen har ordnet seg med rundballer fra Mosjøen. Det er litt for tidlig å konkludere med hvordan denne sesongen blir for Sør-Helgelands del, understreker han.

Det samme gjør leder av Brønnøy Bondelag, Jørgen Myrvang. Han har ikke full oversikt over avlingene til hele kommunen, men han vet at mange bønder i Velfjord er rammet av isbrann.

– Det er mange som sikrer seg fôr nå. Men vi må vente på andreslåtten. Å si noe nå om avlingene vil bare være synsing, mener Myrvang.

Store variasjoner

Rådgiver Knut Alsaker hos Norsk Landbruksrådgivning på Helgeland sier tilbakemeldingene etter første slått varierer veldig på Sør-Helgeland.

– Vega er det området som er hardest rammet. Dette skyldes blant annet tøff overvintring. I Bindal er det også områder med relativt dårlige avlinger, spesielt i Åbygda. Men det er ikke snakk om et elendig bilde. Sammenlignet med Østlandet er vi en god situasjon, forsikrer Alsaker.

I likhet med Solrud og Myrvang, avventer han andreslåtten. Han tror at bøndene her får så pass mye fôr at det de eventuelt måtte mangle kan erstattes med innkjøp av kraftfôr.

– Det er viktig at vi ikke mister hodet. Her i området står vi oss godt. Det er også viktig at gårdbrukerne hjelper andre i området som også har behov for å kjøpe grovfôr, sier Alsaker.

Han er glad for det gode sommerværet, men han håper likevel på regn i likhet med bøndene.

– Det er sol og varmt nå, men vi må ikke være så pessimistiske at vi tror at det ikke blir regn igjen, avslutter Knut Alsaker.