I fjor satte kinoen besøksrekord, med over 11.400 solgte billetter. Det ligger ikke an til ny rekord i år, ifølge kinoansvarlig John-Andreas Lorentzen i Brønnøy kommune.

- Kinoåret sett under ett har vært litt under det jeg hadde forventet ut fra prognosene mine etter første kvartal, sier han.

Greit år

- En av grunnene til det er at man fikk mange filmer som «floppet» litt i markedet i forhold til forventning, ikke bare på nasjonalt plan, men også blant de store blockbusterne internasjonalt, påpeker han.

- Hvilke filmer "floppet"?

- Av de filmene som underpresterte i forhold til forventning, kan man nok trekke frem spesielt «Justice League», «Transformers: The Last Knight» og «The Mummy», som alle fikk lide litt samme skjebne i form av at anmeldelsene i ukene før premiere ga veldig lave terningkast. Dette var filmer som man på forhånd hadde litt større forhåpninger til, da alle har et etablert filmunivers som vanligvis fenger et bred publikum. Dette har også medført at de nok har levert mye lavere tall ikke bare nasjonalt, men også lokalt.

- «Snømannen» var det også på forhånd knyttet enorme forventninger til over det ganske land, men forhåndskritikken av filmen har nok også der tvunget frem noe lavere besøkstall enn man kanskje hadde håpet og trodd. Dersom det ikke er samsvar mellom forventningene til filmen og kvaliteten på sluttproduktet, vil også besøkstallene være deretter. Dette kan selvsagt gi utslag både positivt og negativt i forhold til forventningen, sier Lorentzen.

Toppår i fjor

Samtidig mener han at 2017 ikke har vært noe dårlig år.

- Vi har passert min "minstegrense" på én solgt billett per innbygger i kommunen. Det blir ingen rekord i år igjen. Fjoråret var et eksepsjonelt godt kinoår med tanke på at de største filmene der virkelig traff markedet, sier han.

Lorentzen påpeker at dette er trenden både nasjonalt og lokalt.

- På nasjonalt plan i år, har man ingen filmer med mer enn 350.000 besøkende per dags dato. Den mest sette filmen i år, "Skjønnheten og udyret", er sett av cirka 349.000 i år. Til sammenligning hadde "Kongens nei" over 713.000 besøkende i 2016 og "Bølgen" cirka 832.000 besøkende i 2015. Årets mest sette film ville vært den syvende mest sette filmen i 2015, og sjette mest sette filmen i 2016. Dette er jo også et signal på at man kanskje har hatt et litt mer ujevnt kinoår i 2017, sammenlignet med i hvert fall de to foregående årene. Dette vitner jo sånn sett om et litt «svakere» i år, enn foregående år.

Star Wars kommer

Så langt i år er det tre barnefilmer som har gått best på Brønnøy kino: «Grusomme meg 3», «Askeladden – I Dovregubbens hall» og «Ekspedisjon Knerten». Sistnevnte går fortsatt, og bør kunne passere de to andre ifølge Lorentzen.

- I tillegg kommer jo Star Wars som en rakett oppover listene nå og blir nok å finne blant topp tre når året er omme. Hadde «Den 12. mann» fått premiere tidligere enn 1. juledag hadde jeg ikke blitt overrasket om den kanskje hadde kunne blitt årets mest sette film, slik både «Max Manus» og «Kongens Nei» gjorde da de kom. Men med kun romjulen å gjøre det på blir nok dette litt for knapp tid.

Star Wars og krigsfilm

Star Wars-forsalget startet  20. november og var intenst de første dagene.

- Vi har totalt med de åpne og en lukket visning solgt rundt 300 billetter så langt, noe som er omtrent der vi forventet på dette tidspunktet. Og vi forventer fortsatt økning nå frem mot jul, sier han.

Billettsalget har også startet til den norske krigsfilmen "Den 12. mann", hvor Åsgeir Johansen fra Brønnøysund har en liten rolle.

- Den 12. mann har startet litt trått, men tatt i betraktning at leverandør har valgt 1. juledag som premieredato for en såpass stor film, så er det nok litt som ventet. Dette er en film med en litt annen målgruppe enn for eksempel Star Wars, så her er det litt mer ventet at billettsalget vil øke inn mot premieren, og i etterkant av premiereren, sier Lorentzen.

Kinoen har også startet forhåndssalget til den tredje og siste filmen i Fifty shades-trologien: "Fifty Shades Freed", og premiereforestillingen i januar er neste utsolgt.

Karpe Diem torsdag

Torsdag denne uken vises Karpe Diem-filmen "Adjø Montebello" på Brønnøy kino. Der koster billettene 150 kroner stykket, som er mer enn øvrige filmer.

- Den har etter ønske fra distributøren fått en annen billettpris. De ønsket at samtlige kinoer i Norge la seg på samme prisnivå, og det ble dermed noe høyere enn vi vanligvis er vant med her hos oss. Vi ligger på et forholdsvis lavt prisnivå på kinoen i forhold til snittet i Norge, dermed vil denne prisen stikke seg litt ut kontra andre filmer og forestillinger, sier John-Andreas Lorentzen.

2017 blir et helt greit kinoår, men havner i skyggen av rekordåret 2016, påpeker John-Andreas Lorentzen ved Brønnøy kino. Foto: Simon Andra