Det er konsekvensen av et vedtak fra Fylkesmannen i Nordland, signert fylkesmiljøvernsjef Roar Høgsæt.

BAnett har omtalt saken tidligere, 30. september, da det ble åpnet for fiske etter rømt oppdrettslaks fra Leirfjorden i nord til Vistenfjorden i sør.

Det var 12. september fylkesmannen fikk melding fra Fiskeridirektoratet om at det hadde rømt «et ukjent antall oppdrettslaks» fra lokaliteten Skonseng ytterst i Halsfjorden i Vefsn kommune.

Totalt rømte rundt 9.000 oppdrettslaks med en snittvekt på 5,7 kg.

Utvider området

– I ettertid har vi fått mange meldinger om fangst av rømt laks i dette området, samt fangst av oppdrettslaks i vassdrag hvor det har vært forsøkt oppfisking. Ut fra mottatte meldinger er det så langt fisket opp minst 1.700 oppdrettslaks, derav cirka 200 i vassdragene. Det er også meldt om mye rømt laks i Velfjorden, samt observasjoner av mye laks i sjøområder lengre ute på kysten. Det er kun meldt om bifangst av noen få villaks og sjøørret. Ut fra dette finner vi det riktig å utvide området for gjenfangstfiske, skriver Høgsæt i vedtaket

Nå er tillatelsen altså utvidet til å gjelde fra Leirfjorden i nord til Velfjorden i sør.

Det kan brukes stang, håndsnøre, dorg, oter, settegarn, krokgarn, kilenot, drivgarn, not, trål og snurrevad. Minste tillatte maskevidde er 63 mm.

Dette er uendret siden 30. september.

Tillatelsen gjelder i en måned, fra 1. oktober til 1. november 2016, men det er ikke tillatt å fiske nærmere elvemunning enn 100 meter.

Nova Sea betaler

Alle som deltar i fisket er pålagt å levere fangstrapport til Fylkesmannen i Nordland.

Det er selskapet Nova Sea AS som har hatt rømming, og de har opprettet en mottaksstasjon for privatpersoner, der de kan levere inn oppdrettslaks de har fisket. Selskapet betaler ifølge direktoratet 300 kroner per oppdrettslaks som leveres inn.

Man kan avtale levering.