Det er Fiskeridepartementet som offentliggjør forslaget onsdag.

– Det er på tide at kommunene med lakseoppdrett får mer igjen for den viktige jobben de gjør med å legge til rette for næringa, sier fiskeriminister Per Sandberg i pressemeldingen, der det bebudes et havbruksfond som fordeler inntektene fra laksekonsesjoner.

Det kan bety store summer for kommunene. I 2014 ble det tildelt ti konsesjoner i Finnmark og Troms. Disse ble gitt for ti millioner kroner stykket.

Vil opprette havbruksfond

80 prosent av fremtidige inntekter fra løyver for økt kapasitet for lakse- og ørretoppdrett skal gå til kommunene og fylkeskommunene. Det har Stortinget bestemt. Midlene skal fordeles gjennom et havbruksfond, der staten har en andel på 20 prosent.

Regjeringen foreslår at de 80 prosentene skal fordeles 70/10 mellom kommunene og fylkeskommunene.

Det er produksjonskapasiteten på lokalitetene som brukes som fordelingsnøkkel, og altså avgjør hvor mye hver enkelt fylkeskommune og kommune får.

Videre skal delen til kommunene deles i to.

  • Mesteparten fordeles likt mellom kommunene med oppdrettsvirksomhet.

  • En mindre del fordeles mellom kommuner som har klarert nye lokaliteter for lakseoppdrett siste toårsperiode.

  • For kommunene i den andre kategorien er den øvre grensen på fem millioner kroner.

Kommunene må få noe igjen

Sandberg mener det er viktig at kommuner som har lagt til rette for oppdrett i årevis skal få noe igjen for den jobben.

– Samtidig er det nødvendig å lønne kommunene som setter av nye areal for oppdrett, slik at oppdrettsnæringa skal kunne oppnå veksten vi trenger i årene fremover. Det er også rimelig at fylkeskommunene får en del. Jeg mener forslaget vårt balanserer disse hensynene på en god måte, sier han i pressemeldingen.

Fiskeriministeren har tidligere tatt til orde for en kraftig økning av produksjonen av oppdrettslaks i Norge.

Innen 2050 skal Norges produksjon av laks økes fra 1,2 millioner tonn i året til 5 millioner tonn, som altså er en femdobling, om statsråden får ønsket sitt oppfylt. Dette forslaget er Sandbergs måte å møte verdens behov for mat i tiårene som kommer.

1,5 millioner til Vega?

– 1,5 millioner i årlige inntekter for Vega kommune er forholdsvis mye penger, konkluderte Vega-ordfører Andre Møller da BA omtalte et mulig fond i februar.

Det var summen man mente kommunen kunne sitte igjen med, da saken var til høring i kommunestyret.

I 2014 utarbeidet forskningsinstituttet Nofima en rapport som konkluderte med at 420 kvadratkilometer av sjøbunnen brukes til havbruksnæringen. Ifølge rapporten bidro havbruksnæringen med 14,7 milliarder kroner til BNP i 2013.

Det foreslåtte fondet, som frontes av fiskeriminister Per Sandberg, kan bety millioninntekter for norske kommuner. Foto: Matti Riesto