Lundestad har jobbet i seks år for Vega Sjøfarm.

– Vi har et kjempetrivelig arbeidsmiljø. Vi er en stor vennegjeng og mange av oss har unger på samme alder. Nå håper vi bare at bedriften vil utvikle seg positivt videre, sier Lundestad.

Rapport kan gi presedens

Fredag ettermiddag var stortingsrepresentant Kjell-Idar Juvik (Ap) på bedriftsbesøk i Vega Sjøfarms nye lokaler på Igerøy. Her fikk han høre om bedriftens avslag på ny lokalitet ved Hysvær. Norsk institutt for naturforskning (NINA) vant anbudet om å lage en utredning om hvilken påvirkning ærfugl har av akvakultur. Denne rapporten skal være ferdig 1. november i år.

– Kan resultatene av denne rapporten påvirke all oppdrett, spør Juvik.

– Denne utredningen vil være prinsipiell for alle, bekrefter Møller.

Han er opptatt av at kommunen skal kunne legge til rette for oppdrett selv om lokasjonene er innenfor verdensarvområdet. Dette gjelder både søknadene fra Vega Sjøfarm og Marine Harvest ved Søla. Det er to år siden Vega Sjøfarm søkte om å få etablere et oppdrettsanlegg ved Hysvær for 3120 tonn laks, ørret og regnbueørret. Den 18. mai i år sa fylkesmannen nei til søknaden, den 29. mai ga fylkeskommunen sitt avslag. Avslaget fra fylkesmannen begrunnes i forurensningsloven og i naturmangfoldsloven. Vega Sjøfarm har anket avslaget til fylkesmannen. Denne anken er under behandling. Ordfører Andre Møller håper og tror på en positiv løsning i denne saken.

– Jonas Gahr Støre har vært tydelig på at havområdet skal tas i bruk. Det blir helt feil om man ikke kan få til både vern og bruk. Det er greit å være ekstra nøye i enkelte områder, men det mener jeg at man har vært her. I hvert fall ut fra det du forteller, sier Juvik til Møller.

Nye arbeidsplasser

Driftsleder Kim Roger Fredriksen sier at en avgjørelse før jul kan gjøre dem i stand til å sette ut smolt i det nye anlegget til våren.

– Hvis vi får denne lokaliteten kan dette gi seks nye arbeidsplasser, sier Fredriksen.

– Det er klart dette har ringvirkninger. Dersom Marine Harvest også får tillatelse, vil dette gi seks nye arbeidsplasser for Vega. Så det er totalt snakk om 12 arbeidsplasser, oppsummerer ordføreren.

Mads Lundestad har ikke fagbrev innen akvakultur, men dette skal det bli en endring på.

– Vi er en hel gjeng som skal ta fagbrev, forteller Lundestad, som har stor tro på en lys fremtid for Vega Sjøfarm.

Kjell-Idar Juvik (Ap) studerer kartet over Vegaøyene sammen med Andre Møller og Kim Roger Fredriksen. Foto: Hildegunn Nielsen