Vevelstad sykehjem fra 1977 er overmodent for renovering. Kommunen satte derfor i gang prosjekt «bærekraftig omsorg» i fjor. Målet er todelt. Driften i eldreomsorgen skal legges om fra sykehjemsplasser til nye omsorgsboliger. Og man ønsker å samle eldreomsorgen og legekontor, helsesøster, psykiatri og fysioterapi i samme bygningsmasse.

Ti sykehjemsplasser og åtte omsorgsleiligheter

Da prosjektleder Signar Kristoffersen presenterte idé- og tegneskissene i januar var det foreslått syv sykehjemsplasser, mot dagens 19, og fem nye omsorgsleiligheter. Kostnadene var beregnet til 31 millioner kroner med et tilskudd fra Husbanken på 25 millioner.

Kommunestyret har nå landet på at man skal prosjektere ti sykehjemsplasser, inkludert en øyeblikkelig hjelp-seng, og åtte nye omsorgsleiligheter. Nybygget på 500 kvadratmeter i to etasjer for omsorgsboligene skal settes opp i tilknytning til det 1.200 kvadratmeter store sykehjemmet, som skal totalrenoveres blant annet med nytt kjøkken.

Rammene for prosjektet var oppe til behandling i forrige kommunestyremøte. 20. september kom imidlertid politikerne fram til at de hadde for dårlig beslutningsgrunnlag for å ta stilling til om Vevelstad kommune har råd til en slik storsatsing. Derfor fikk administrasjonen i oppgave å redegjøre for hvordan investeringskostnadene og den nødvendige bemanningsøkningen som må til vil påvirke kommunebudsjettene i årene som kommer.

Rådmann John Arne Andersen tok med seg økonomileder Lillian Solvang, plan og ressurs-leder Bjørnar Aarstrand og omsorgsleder Wenche Johansen til kommunestyresalen. De redegjorde for prosjektet generelt og kostnadene spesielt, og svarte de på politikernes spørsmål.

17,85 millioner i lån

Det var opprinnelig satt av 40 millioner i økonomiplanen. Det er nå justert til 39 millioner kroner. Prosjektet er ment finansiert ved at Vevelstad tar opp et lån på 17,85 millioner. Husbankens tilskudd er beregnet til 13,35 millioner og 7,8 millioner utgjøres av momskompensasjon.

Heldøgnsbemannede omsorgsboliger medfører et behov for 2,25 nye sykepleierstillinger. Den økte lønnskostnaden og rentekostnaden for lånet er samlet beregnet til 1,25 millioner kroner per år fra 2021.

– Det er penger som må finnes i driftsbudsjettet. Vevelstad var budsjettvinner i årets statsbudsjett med 1,3 millioner mer i overføringer enn i fjor. Men vi vet ikke hvordan rammetilskuddet blir i årene som kommer, presiserer rådmannen.

Den årlige nettoutgiften forutsetter at de beregnede inntektene holder stikk. Først og fremst betyr det at alle omsorgsleilighetene leies ut til en estimert månedsleie på 9.000 kroner. Omsorgsbolig tildeles etter kommunalt vedtak, og beboerne får 2.000 kroner i bostøtte. Til sammenligning anslo omsorgsleder prisen for en sykehjemsplass til 12.000 i måneden, som blir trukket fra pensjonen.

Det er også estimert inntekter fra salg av mat fra kjøkkenet til pasienter, ansatte, varm lunsj til skoleelever og vaskeritjenester til pasientene.

Prosjektet er lagt ut på Doffin. Tilskudd fra Husbanken forutsetter godkjente plantegninger. Det er neste skritt. Da det ble klart at administrasjonen har valgt arkitektfirma som skal lage plantegninger og skisser, ble det diskusjon om tidligere vedtak i saken.

– Har kommunestyret gitt administrasjonen mandat til det. Jeg etterlyste informasjon om dette og hva det koster oss i forrige møte også, men har ikke fått svar, sa Ken-Richard Hansen.

– Vi har gjort det som sto i vedtaket 3. mai og jobber ut fra jobber ut fra fullmaktene og signalene som ble gitt da. Vi fikk seks tilbud og det vi synes var best var også billigst, svarte rådmannen.

Lukket møtet

Formannskapet er nedsatt som byggekomité og har valgt Espen Aursand Arkitektkontor AS i Namsos.

Hansen påpekte at kommunestyret 20. september vedtok at «kommunestyret på det nåværende tidspunkt ikke ønsker å inngå avtale med arkitektfirma».

– Så da må vi få opplysningene og så gjøre et vedtak, insisterte han.

Da ble møtet vedtatt lukket med henvisning til kommunelovens § 31, pkt. 3.

– Kommunestyret kan få se kontrakten. Men vi er pliktig til å beskytte tilbyders forretningshemmeligheter, begrunnet rådmannen.

Prosjektet er delt i fire deler: Skisse, forprosjekt, detaljprosjekt og gjennomføring. Hver del er selvstendige prosjekter. Neste trinn er utarbeidelse av tre ulike skisser når nå rammene er bestemt.

Rådmannen redegjorde for at det til nå er det brukt i underkant av en halv million på prosjektet, hvorav 15.000 til idéskisser (en av dem er hovedbildet i saken).

– De var kun ment for å få i gang tankevirksomheten rundt prosjektet, sier Andersen.

Det er foreløpig ikke tatt opp lån. 225.000 er tatt fra disposisjonsfondet og 250.000 er kommet som skjønnsmidler fra fylket.

– Det er håp om at midlene fra disposisjonsfondet kan føres inn i prosjektregnskapet, sier Andersen.

Omsorgsbolignybygget blir enten plassert foran eller bak sykehjemmet. Dersom man bygger bak må høyspentlinjen flyttes. Det gjør i tilfelle prosjektet 300.000 kroner dyrere.

Hansen sa seg fornøyd med svarene.

– Da har vi fått svar på det vi spurte administrasjonen om. Jeg går for dette, med tilføyingen om rammen rammen i forprosjektet, sa Hansen.

Skisseprosjekt til 2,6 millioner

Kommunestyet vedtok enstemmig å gå videre med prosjektet. Skisseprosjektet ble begrenset oppad til 2,6 millioner og inngår i totalkostnaden for prosjektet på 39 millioner.

– Mange synes nok det er mye å bruke på skisser, men det er det det koster og sykehjemmet trenger en oppgradering. Nå får vi tre skisser å ta stilling til. Og vi har fortsatt mulighet til å si nei, hvis vi finner ut at vi ikke klarer det økonomisk, sier Hansen.

Da saken var oppe i september var vedståelsesfristen til arkitektfirmaet bare seks dager unna.

– Etter samtaler med tilbyder er vedståelsesfristen nå forlenget til 23. oktober, orienterte rådmannen.