Denne uka kom kulda og vinden til Sør-Helgeland. Dette er spesielt krevende for små barn. Hudlege Ole Fyrand advarer mot å ta ut små barn under slike forhold.

På nettsiden Foreldre.no sier han at små barn skal ikke være ute i det hele tatt når det er kaldere enn fem minusgrader.

Varme opp bilen

- Iskald luft i lungene kan være svært farlig for små barn. Hvis du som mor eller far i det hele tatt er i tvil så skal barnet holdes inne, sier Fyrand.

Hvis man må ut oppfordres det til å varme opp bilen før man tar barnet ut i den. Har man ikke bil tilgjengelig så anbefales å ta drosje når det er kulde og vind. Man bør ikke reise kollektivt under slike værforhold.

Her på Sør-Helgeland har det vært sterk vind i tillegg til kulde denne uka. Dette er ingen god kobling for små mennesker. Med minus 15 grader og svak vind tilsvarer dette i realiteten 25 minusgrader.

Kommunelege Maria  Slyngstad i Bindal er enig med Ole Fyrand, og sier at alt avhenger av vinden.

Lag på lag

- Er det vindstille og fem minusgrader kan et lite barn være ute maks en halvtime. Men her er det sjelden vindstille så man må være forsiktig. Babyer under ett år skal ikke ut i det hele tatt hvis det er fem minusgrader og vind, sier Slyngstad.

Hun har også fokus på barn med astma. Sårbare slimhinner blir ekstra utsatt nå. Ellers er riktig påkledning i kulda alfa og omega.

- Det er viktig med romslige klær, flere lag og vindtette klær ytterst. Det er lurt å bruke en vannfri kuldekrem på hudbare områder. Man skal også være spesielt påpasselig i kulda når det gjelder barn under to år. De sier ikke fra når det blir kaldt. Noen områder på kroppen bør få ekstra fokus. Derfor kan det være lurt å sjekke halsgrop, hender og føtter innimellom, sier Maria Slyngstad.

Kommunelege Maria Slyngstad påpeker at kulde og vind er ingen kombinasjon for små barn.