Prisen på ett tonn kakaobønner for levering i mai bikket 10.800 dollar på New York-børsen før den endte på 9.622 dollar tirsdag. Så høyt har den aldri vært.

Bare siden starten av året har kakaoprisen steget 135 prosent. Store sjokoladeprodusenter har allerede varslet prisøkning i år og neste år.

Prishoppet på kakaobønner skyldes blant annet dårlige avlinger i Vest-Afrika på grunn av dårlig vær, skogbranner og sykdommer. Det igjen har ført til et stort underskudd av kakaobønner på verdensmarkedet.

– Sjokolade blir det nye luksusproduktet, sier analytiker Kathleen Brooks i analyseselskapet XTB.

Men kakaoproduksjonen påvirkes også negativt av dårlige arbeidsvilkår og hardt prispress på kakaobønder fra vestlige grossister. Det har ført til at mange bønder heller velger å gå over til annen produksjon.

Den globale sukkerprisen, en annen viktig ingrediens i sjokolade, har også økt med om lag 10 prosent i år.