Sneiper som blir kastet i sjøen kan føre til at børstemarken får nikotinsjokk. Det hevder forsker Kevin Thomas ved Norsk institutt for vannforskning. Forskere har nå for første gang studert effekten av brukte sigarettfilter med dets giftige stoffer og mikrofiber på flerbørstemarken Hediste diversicolor.

– Børstemarker ble i undersøkelsen utsatt for stoffer fra brukte sigarettfiltre i sjøvann med konsentrasjoner 60 ganger lavere enn det man finner i urban avrenning, sier Thomas til forskning.no.

Resultatene viser at marken brukte mye lengre tid på å grave seg ned i havbunnen og tapte over 30 prosent av kroppsvekten.

– Nikotin og andre giftige stoffer som lekker ut fra sneipene til sjøvann er en større bekymring for børstemarken enn inntak av mikrofiber, sier Thomas.

Nikotinpåvirkningen kan samtidig forklare at børstemarkens gravekapasitet blir svekket. Samtlige børstemarker som var eksponert for nikotinholdig sjøvann i undersøkelsen, hadde langsommere frekvens i gravearbeidet, står det på forskning.no

4,5 trillioner sigarettfilter kastes årlig.