Kostandsøkningen skyldes at bygget blir større for å tilfredsstille Arbeidstilsynets minstekrav til innhold for sykehjem. Arkitektene tar utgangspunkt i en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 37.000 kroner og et bygg på 1.270 kvadratmeter. Da ender man opp på et estimat på 47 millioner kroner.

Vevelstad bo og helsetun, ny skisse fra Aursand arkitektkontor. Foto: Aursand

Må låne fem millioner mer

Det gjør at lånebehovet stiger fra 12 til 17 millioner. Resten finansieres av tilskudd fra Husbanken og momskompensasjon.

Husleien for omsorgsboligene er satt til 8.000 per måned. Forutsatt at alle leies ut gir det en inntekt på 576.000 i året. Dette nulles imidlertid ut av reduserte inntekter som følge av at det blir færre sykehjemsplasser.

I rådmannens innstilling legges det til grunn at kommunens årlige utgifter blir betjening av lånet. Det er lagt inn en rentesats på 2 prosent som utgjør 595.000.

Pedersen: Ja, betyr stillingskutt

Hilde Elise Pedersen påpekte at regnestykket tar utgangspunkt i dagens nivå for overføringene fra staten. Mens det er klart at Vevelstad får mindre de neste årene, som følge av at støtten til flyktningbosettingen er i ferd med å avsluttes.

- Dette er basert på lik rammeoverføring, men vi vet at den går ned. Og så må vi regne med minst to prosent lønnsstigning, så om to år har vi en annen situasjon. Jeg ønsker meg også nytt sykehjem, men vi må gå inn i dette med åpne øyne. Har vi råd til 47 millioner?

Pedersens svar på det er ja, men kun dersom man kutter stillinger.

- Hvis jeg skal gå inn for dette, må vi si at minst tre stillinger må bort i sektoren. I tillegg kommer nedskjæringer generelt i kommunen som følge av den økonomiske utviklingen framover. Vi må være ærlige å si i fra nå, og ikke føre noen bak lyset, framholdt hun.

Ordføreren ville ikke være med på premisset om stillingskutt.

- Jeg kommer ikke til å vedta dette under forutsetning av at vi må kutte tre stillinger. Det ligger i bunn at tjenesten skal effektiviseres gjennom samordning og sambruk av vakter, sa ordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen.

Avdelingslederen ved sykehjemmet påpekte at det ligger flere inntektsmuligheter i bo og helsetunet.

- Vi legger opp til å selge mat til brukere av dagsenteret og beboerne i omsorgsboligene og tilby dem tjenester som klesvask. Vi utfører mange tjenester i dag som vi ikke tar betalt for, redegjorde Thomas Andreassen.

Inntekter fra salg av mat og tjenester er imidlertid ikke tallfestet i saksframlegget.

Kommunestyrets bestilling

Foruten økonomien dreide diskusjonen seg også om hvorvidt den nye skissen var i henhold til den vedtatte bestillingen kommunestyret gjorde i møte 25. april.

Den er som følger:

"1) Vevelstad kommune har behov for seks sykehjemsplasser inkludert rom for øyeblikkelig hjelp og seks omsorgsboliger.

2) Kommunen ber Aursand Arkitektkontor AS om å lage et forslag der søndre del av eksisterende sykehjem rives, og det bygges et nytt bygg i to etasjer. Øvre del er tiltenkt omsorgsboliger, og nedre del sykehjem. Inngangen fra øst er tiltenkt omsorgsdelen av bygget, og fra nord egen inngang for sykehjemmet.

3) Kostnadsrammen er 39 millioner kroner.

Vinkel eller ikke vinkel?

"Bestillingen ble oversendt arkitektene og det har vært avholdt møter for å konkretisere innholdet i denne", framgår det av saksframlegget.

Ivar Vevelstad ikke kjente igjen bestillingen.

- Hvis dette samsvarer med bestillingen fra kommunestyret, har vi ikke vært i samme møte. Slik jeg husker det ville vi ha et rett bygg i to etasjer, for å få bedre utsikt, og bygget skulle trekkes lenger øst. Så jeg kan ikke gå for denne skissen slik den foreligger, fastslo han.

Ordføreren mener det ikke ble gjort vedtak om et rett bygg, og viser til at vinkelen kom til etter dialog med Aursand, både for å gi utsikt og å holde seg innenfor regulert tomteareal.

- Jeg er uenig i at kommunestyret vedtok at det ikke skulle være vinkel. Kravet var utsikt mot vest og til nød mot sør. Det er ikke mulig i et rett bygg. Vi ønsker også å holde oss innenfor tomtegrensen som er regulert, derfor har arkitektene tegnet inn en vinkel. Jeg spurte i formannskapet sist om det var absolutte krav til utforming, men det var det ikke. To etasjer og utsikt var det vesentlige. Ingen sa det du sier i formannskapet, framholdt Bøkestad Andreassen.

Hun understreket at det ikke er slik bygget blir seende ut.

- Dette er ikke en byggetegning, men en «teknisk boks» uten vinduer. Skissene viser lay out og romløsning. Taket er ikke bestem ennå. Når det gjelder å dra bygget lenger øst, har brannsjefen vært på befaring og han anbefaler på det sterkeste å ha vei rundt hele bygget. Etaten ønsker også å beholde veien til pasient- og varetransport. Skal vi flytte bygget og og bygge ny vei, må høyspenten flyttes med de kostnadene det medfører, argumenterte ordføreren.

Formannskapet behandlet de nye skissene for bo og helsetunet onsdag. Fra venstre ordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen, rådmann John Arne Andersen, Aud Synøve Utness Vistnes, Hilde Elise Pedersen, Margith Bønå og Ivar Vevelstad. Foto: Jøran Horn

Avstemningen i formannskapet endte med fire mot én stemme for å anbefale skissen. Kommunestyret skal behandle saken 20. juni

Langdryg og forsinket prosess

Vevelstad kommune har et nedslitt sykehjem fra 1977, med et betydelig vedlikeholdsetterslep og har behov for å gjør noe. Derfor ble prosjekt "Bærekraftig omsorg" igangsatt høsten 2016. Det handler både om nybygg og omorganisering, samhandling og effektivisering, samt en dreining mot mer hjemmebaserte tjenester.

Prosjektet ble lansert i formannskapet av prosjektleder Signar Kristoffersen i januar i fjor. Man ønsket opprinnelig en kombinasjon av nye omsorgsboliger og rehabilitering av sykehjemmet, der man også kunne samle alle helse og omsorgstjenestene med legesenter, helsesøster, psykiatri og fysioterapi.

Skisseprosjektet ble lagt ut på Doffin og Aursand arktiektkontor vant konkurransen med et anbud på 2,6 millioner. Namsos-firmaet la tidlig fram en tilstandsrapport for sykehjemmet som knuste drømmen om rehabilitering. Det vil bli alt for kostbart. Dermed ble også samlingen av andre helsetjenester lagt bort. Deretter er det laget flere forslag til skisser med romløsning. Disse har vært behandlet i formannskap og kommunestyre i flere runder.

I februar vedtok kommunestyret å gå videre med planer om å bygge 12 omsorgsboliger i forkant av sykehjemmet. Aursands utkast strandet etter sonderinger med Husbanken, som har fått strengere retningslinjer for tilskudd.

Deretter ble det utarbeidet en ny råskisse i samarbeid med Aursand. Nå med seks omsorgsboliger og seks sykehjemsplasser i to adskilte nybygg, for å tilfredsstille Husbankens krav om skille mellom sykehjem og omsorgsboliger.

Den nyeste skissen er av ett bygg i to etasjer, med sykehjemsplassene i første og omsorgsboligene i andre etasje.

Kan bli lagt ut på anbud til høsten

Prosjektet er nå sterkt forsinket.

- Egentlig skulle vi ha begynt å bygge nå. Hvis kommunestyret vedtar dette, når begynner byggingen, prosjektleder?, spurte Hilde Elise Pedersen.

Signar Kristoffersen redegjorde for den videre prosessen.

- Først må vi gå en ny runde med Husbanken med søknad og svar. Så må finansieringen og endelig prosjekttegning på plass. Deretter skal det ut på anbud, informerte Kristoffersen.

Det er klart at søndre del av sykehjemmet må rives før byggingen eventuelt starter.

- Det må vernes ti rom for beboere og ses på øvrige funksjoner. Hvis alt går på skinner framover anslår Aursand at en utlysning kan skje i oktober-november, og riving kan tidligst skje i mars 2019, hvis alt går på skinner, redegjorde Signar Kristoffersen.