Helsefremmende arbeid kan være så mangt. I dag har Kjella helselag fokus på drift av treningsstudio, basarer og sosialt samvær. Da Kjeldens tuberkuloseforening ble stiftet 16. mars 1916 var det for å gi hjelp til innbyggere i bygda som ble rammet av tuberkulose.

Den gang var kontingenten for medlemsskap 0,50 øre for voksne menn, kvinner måtte betale 0,25 øre og barn 0,10 øre. I den gamle protokollen fra 1916 er lagets reglement innskrevet. Blant annet om godtgjørelse for medlemmenes utlegg.

Arbeidet for tuberkulosesaken

"Den av foreningen som representerer fellesstyret har krav på godtgjørelse for utlegg for anden klasse plassbillett på Dampskibet eller viss han må betale for anden skyss end dambskibets befordring, skal han ha tilgode av foreningskasse det udlagte beløp".

Videre står det: "Foreningens formål er at arbeide for tuberkulosesaken og hjelpe tuberkulosepasienter såvel med pengemidler som andre ting som foreningen raader over. Inbefattet sykepleierske naar foreningen har saadan til raadighet".

Det første styet besto av Hans Skjevelnes, Elise Skjevelnes, Julie Sund, Gustav Mathisen og Olga Sletten.

Egen sykepleier

- De ansatte en sykepleier som reiste heim til dem som var syke. Det er mye interessant lesning i den gamle protokollen, sier dagens leder av Kjella helselag, Rønnaug Husby. For i 1947 fikk laget nytt navn. Det ble Kjella helselag.

Hun har Mette Lundseng, Rita Ulfsnes, Torlaug Ulrichsen og Torbjørn Gjengaar med seg i dagens styre, og formålet for laget har forandret seg. I 1963 ble det nybygde helsehuset tatt i bruk. Lege og helsesøster hadde kontordager der en gang i uka fram til slutten av 1990-tallet.

I dag er det treningssenter i hovedbygget og ungdomsklubb i kjelleretasjen, og dette er fokus for dagens drift.

Tilpasser drifta

- Vi må tilpasse drifta etter verden rundt oss, men helselaget er fremdeles liv laga. Det er viktig med lag og foreninger, ellers hadde det nok blitt ganske stille i bygda, sier Torbjørn Gjengaar som er den eneste mannen i styret.

I dag feiret de lagets 100 år-jubileum på ungdomshuset Vonheim, med masse folk både fra Horsfjord-grenda, nabogrendene og nabokommunene. De strømmet til for å få med seg en gammeldags basar med hjemmelagede tombolalodd, gammeldags bingo og ei flott utstilling. Det oveveldenede kakebordet var tilgjengelig helt gratis i anledning 100-års jubileet.