Han har vært i tottene på Brønnøy kommune i over femten år. Det begynte da han skulle flytte til Velfjord i 1999, og ble nektet å melde flytting fordi kona var bosatt i Oslo.

– Det brukte jeg jævla lang tid på. Jeg flyttet, men fikk det underkjent fordi kjerringa ikke vil flytte. Jeg måtte da tvangsflytte henne, for å få lov til å betale skatt i Brønnøy. Det var det kemnerkontoret i Brønnøy som sa at dette ikke gikk. Til slutt gikk det til fylkesskattesjefen, og de fikk formelt rett. Da var de stolte. Brønnøy gikk glipp av noen millioner i skatteinntekter, men det var underordnet. Til slutt måtte kjerringa flytte hit for at jeg skulle få betale skatt, forteller Aage Oxholm til BA.

Og ifølge ham, blir det ikke bedre i kommunen.

De blir ikke bedre, de blir bare verre. Jeg har jobbet med fem-seks rådmenn siden 1999. Alle har ikke vært like dårlige. Noen har vært dårlige, andre gode. Men det er administrasjonen som styrer Brønnøy kommune. Næringspolitikken er alt for administrasjonsstyrt. Det er ikke noe fremdrift. Når du ser på næringsplanen som gikk ut i 2014, er det jo heller ikke én politiker i Brønnøy som har satt fingeren på det. Jeg var med i et næringsråd for noen år siden, og gikk ut. I 2012 ble jeg tildelt Brønnøy kommunes næringspris. En pris jeg ikke ønsket å motta. Det fikk de skriftlig beskjed om. Det finnes ikke fremdrift i Brønnøy, hevder han.

Orker ikke mer

Nå har han fått nok. Nå flytter han til Oslo.

Jeg har flyttet fra Brønnøy kommune per 30. oktober 2016. 2016 er det siste året jeg betaler skatt i Brønnøy. Jeg orker ikke mer. Kort og godt. Jeg har prosjekter i Oslo hvor jeg opplever en helt annen hverdag enn jeg opplever i Brønnøy. Om noen har protestert på noe i et prosjekt kan jeg gå inn på nettet og se hvem og hva, det er en helt annen hverdag. Man har med profesjonelle folk å gjøre, sier Oxholm.

Er Brønnøy kommune uprofesjonelle, da?

Jo, det kan man si. Det er ikke for ingenting at de er på Robek-lista. Etter 15 år med investeringer i kommunen, med mange titalls millioner i investeringer med egne penger, orker jeg ikke mer av udugelighet og unnfallenhet fra kommunen. Jeg er stolt av det jeg har greid å få til, til tross for kommunal motstand gjennom alle år. Jeg har arbeidet på prosjekter i utlandet med vanskelige politiske, religiøse og klimatiske forhold, med godt resultat. Brønnøy har vært den eneste plassen hvor nytenkning og løsningsorienterte handlinger har vært fraværende, mener han.

For ordens skyld: Ifølge ligningen for 2015 betalte Aage Oxholm 3,5 millioner kroner i skatt det året, med en inntekt på 11,6 millioner kroner.

Kritisk om AkvaFuture

Han mener imidlertid ikke at han er alene om å møte motstand fra kommunen.

Prosjektet til AkvaFuture som det ikke ble noe av, mens Vevelstad tok det enstemmig. Her kommer Norges flinkeste bedriftsleder til sin hjemmekommune med et prosjekt og de sier nei. Motstanden er anført av en kommunalt ansatt kulturkonsulent som i tillegg er sitt partis talsmann. Det er bare i Brønnøy dette kan gå, mener han.

Han mener kommunen bygger luftslott.

Jeg er irritert, men tenk at de ikke godtar Brynjar Forberskogs prosjekt. Norges ledende mann. At de torpederer meg, det får så være, men en av deres egne, jeg begriper det ikke. Jeg forstår ikke hvordan politikerne og administrasjonen får seg til å gjøre det. Det henger ikke på greip. Man snakker om utvikling, og så gjør de det der. Men dette klarte Brynjar å si hva han mente om, sier Oxholm, og sikter til Forberskogs kommentar etter vedtaket, om at Brønnøy var «næringsfiendtlig så det holder».

Samtidig vil han skryte av Stephen Høglie, som er tilbake i kommunen etter en tids fravær.

Han er en bra mann. Da jeg flyttet hit fant han løsninger, der andre motarbeidet.

41,8 millioner i tap

Hvilke investeringer har du gjort i Brønnøy siden du flyttet hit?

Investeringene er gjort i Nevernes Havn AS sitt navn, og der er det store underskudd der, som beregnet. Det har jeg råd til.

Ifølge årsregnskapene har Nevernes Havn AS tapt 41.785.000 kroner siden 2000, og det er spyttet inn flere millioner kroner i selskapet årlig over flere år.

Støtter Hilstad videre

Ellers har jeg investert i eiendom, og har støttet Hilstad IL med en del over årenes løp, i tillegg til andre lag og foreninger i kommunen. For øvrig har jeg vært en god skattyter til Brønnøy kommune i mange år. Nå er det slutt, sier Oxholm.

Vil du fortsette å støtte lag og foreninger i Brønnøy?

Jeg vil i alle fall fortsette å støtte Hilstad. De er profesjonelle, sier han.

Krangler om flytebrygge

Han har også vært i en langvarig konflikt med kommunen om et tilskudd til ei flytebrygge i Velfjord.

Det begynte med en avtale mellom Brønnøy kommune og Nordland fylkeskommune i 2013 om opparbeiding av den sjørettede delen av Rugåshylla i Hommelstø, der området skulle opparbeides med park- og gangareal mot sjøkanten. I det vedtatte budsjettet ble det lagt inn 127.000 kroner til paviljong og 120.000 kroner til marinaanlegg.

Aage Oxholm var, gjennom Sjøeng Handel AS, med i den opprinnelige avtalen som privat bidragsyter, med en sum på 900.000 kroner. Oxholm mener at han senere har trukket tilbake denne lovnaden.

Avtalen ble skrevet på et tidspunkt der det var om å gjøre å få i gang prosjektet. Ingen tenkte, i alle fall ikke jeg, at det skulle bli en slik misære. Det tilbudet har jeg trukket tilbake mange ganger, uten at kommunen har reagert på det. Jeg har holdt meg til avtalen mellom kommunen og fylket, de søkte fylket om å få forlenget fristen. Jeg hørte ingenting om det. Jeg sa at tilsagnet var bortfalt. De gir jo meg skylda for forsinkelsene. Jeg tilbydde 250.000 ekstra kroner for flytebrygge for å bli ferdig med det, men fikk aldri svar på det, hevder han.

Oxholms argument er at prosjektet ikke ble ferdigstilt slik som var forutsatt for at Oxholm skulle bidra med beløpet. Det springende punktet er at flytebrygge ikke var klar innen fristen, slik han opplever det.

Svar etter fem måneder

Den som venter på noe godt, venter sjelden for lenge, heter det. 30. januar sendte Oxholm via sin advokat et krav om svar på en henvendelse han sendte 16. desember i fjor.

Kommunen svarte at de ikke kunne besvare henvendelsen fordi de manglet juridisk kompetanse i kommunen.

Nå er det slik at kommunen ikke har juridisk kompetanse i egen stab, og vi har et såpass ryddig forhold til våre omgivelser at det sjelden (heldigvis) oppstår behov for slik kompetanse. Vi har heller ikke avtale med en advokat om fast samarbeid når behovet for juridisk bistand oppstår, og vi må derfor områ oss litt før vi kan komme videre med saken. Det må vi be om forståelse for, svarte plansjef Gunvald Eilertsen to dager senere, 1. februar.

Nå har altså Oxholm fått svar etter fem måneder. I et brev datert 18. mai svarer kommunen, via sin advokat, på brevet fra 16. desember.

– Ingen betingelse

Der argumenterer advokat Rune H. Petersen hos advokatfirmaet Hellerud Petersen AS for at avtalen ikke hadde som betingelse for Oxholms bidrag, at prosjektet skulle være ferdigstilt til en gitt dato.

Det er dels vist til at Nordland fylkeskommune tok forbehold om tilsagnets varighet til og med 31.12.2015. Dersom arbeidet ikke var ferdig innen den tid, falt forpliktelsene bort, men slik at fylkeskommunen kunne akseptere å forlenge fristen med inntil ett år. Til det anføres at et slikt forbehold ikke ble tatt av Sjøeng Handel AS i sin erklæring, og kan derfor ikke påberopes som grunnlag for bortfall av forpliktelser, mener advokaten, som avslutter med at kommunen eventuelt må forfølge kravet rettslig.

Kommunen vil trekke deg for retten?

Tvert imot. Jeg sier at jeg skal ta det til retten. Jeg vil ha det frem i dagen, det er flott, jeg gleder meg som en unge. Jeg ser frem til en rettssak i denne saken. Jeg har aldri vært i en rettssak før og her skal jeg redegjøre for Brønnøy kommunes udugelighet og inkompetanse i dette lille prosjektet, hevder Oxholm.

– Jeg føler at vi aldri har motarbeidet hamJohnny Hanssen tror at saken mellom Aage Oxholm og kommunen om prosjektet i Rugåshylla kommer til å ende i retten.Simon AldraBrønnøy-ordføreren har lest BAs intervju med Aage Oxholm. Hans første reaksjon er at det er lite å kommentere, men svarer på konkrete spørsmål.– Beklager du at Oxholm flytter ut av Brønnøy?– Folk står fritt til å bosette seg der de vil. Folk flytter til kommunen og flytter fra kommunen, sier han.– Oxholm skatter til Brønnøy kommune. Vil man savne de pengene?– Vi beholder ti prosent av skattepengene folk betaler. Vi skulle gjerne sett at alle ble boende i kommunen, men man kan ikke gjøre alle til lags.– Oxholm mener kommunen motarbeider ham og annen næring. Er det en påstand du kan være enig i?– Fra min side føler jeg at vi aldri har motarbeidet ham. Vi har stilt opp om prosjektene hans, og støttet opp. At det tar tid er nok noe alle føler fra tid til annen. Men vi kan ikke behandle ham annerledes fordi han har mer penger enn mannen i gata. Det er noe jeg har sagt hele veien, vi behandler alle likt, sier ordføreren.Imidlertid er Hanssen til dels enig i at det ble nei til AkvaFutures prosjekt i Brønnøy, et prosjekt ordføreren støttet før det kom opp i kommunestyret.– Det er beklagelig at enkelte prosjekt han omtaler har blitt sagt nei til. Men slik er det i politikken, noen ganger blir det flertall, andre ganger ikke. Man må bare akseptere at flertallet ønsker noe annet i enkelte saker, sier han.Aage Oxholm måtte vente fem måneder før kommunen, via advokat, besvarte ett av hans brev.– Er dette godt nok?– Enkelte saker er så komplekse at vi ikke kan svare selv. Da må vi ha mer tid til å svare. Det er for å få et svar som fra den juridiske kompetansen. Vi er en så liten kommune at vi ikke har egne kommuneadvokater, slik for eksempel Rana har, sier han.Kommunens advokat antyder at man kan bli nødt til å ta kravet i Rugåshylla-saken til retten. Aage Oxholm er åpenbart klar til kamp, og ser frem til å møte kommunen i retten.– Ender denne saken i retten?– Ja, det vil jeg si. Absolutt, svarer ordføreren.Når kommunen tar saken til retten, tar ikke han stilling til.– Det er det ikke jeg som vurderer, dette vurderes av advokatene i samråd med administrasjonen. Men når jeg ser hva Oxholm sier, så er det ikke noen annen utvei enn å ta det til retten, sier han.– Oxholm sier han gleder seg til å møte kommunen i retten. Gleder kommunen seg?– Jeg synes aldri det er gledelig at man må gå til retten. Jeg har mer tro på å finne løsninger sammen over bordet, enn å gå til retten for å la den avgjøre, avslutter Hanssen.BA har vært i kontakt med rådmann Pål Trælvik i Brønnøy. Han er på ferie. Også kulturkonsulent og kommunestyrerepresentant for Arbeiderpartiet Magnar Solbakk er kontaktet for kommentar, men han har ikke besvart BAs henvendelse.