10. november står kinopremieren på «Den første julen i Skomakergata», der handlingen ifølge pressemeldingen «tar oss tilbake til universet i den folkekjære julekalenderen» kjent fra TV-ruten.

I filmen dukker flere kjente ansikter fra NRKs julekalender opp, både blomsterhandler Rosengren, politimester Klinke, bakermester Snipp, Stine, Jørgen og altså Jens Petrus Andersen selv.

– Det er skikkelig stas å få ta del i dette, og jeg føler meg beæret over å få lov til å spille Skomaker Andersen. Jeg har med dyp respekt tatt tak i den kjære karakteren som så mange av oss har et forhold til fra barndommen. Skomakergata med Henki Kolstads skomaker var jo en viktig del av min egen oppvekst, sier Kåre Conradi – den nye skomakeren – i en kommentar.

«Den første julen i Skomakergata» er en historie som finner sted flere år før handlingen i den originale TV-serien. Det er 1945 og første jul etter krigen. Ni år gamle Stine kommer alene med toget til Skomakergata og søker ly hos Andersen, som da var en gretten og ensom mann som trivdes best alene.

«Møtet mellom de to skal forandre livene deres for alltid. Filmen forteller historien om hvordan en ukjent, liten jente på leting etter en ny familie får skomaker Andersen til å innse at livet er best når man kan dele det med de man er glad i», heter det fra Nordisk Film Production.

Ifølge Conradi nytolkes alle rollene «med respekt for varmen i det gamle universet». Regien for «Den første julen i Skomakergata» er ved Mikal Hovland, mens Maren Skolem står for manus.

Julekalenderen, der Henki Kolstad gestaltet skomaker Andersen, ble sendt for første gang på NRK julen 1979 – og seks ganger til, ifølge Wikipedia i 1981, 1984, 1988, 1993, 1998 og 2003. Opphavsmann var Bjørn Rønningen, som også skrev musikken.