Torsdag 1. februar samles Sømna landbruksnemd til møte, og på sakslista står blant annet en orientering fra abeidsgruppa for biogass.

Stort potensial

I saksopplysningene framheves det at Sømna er kommunen i Nord-Norge som har flest melkedyr og flest storfe, i tillegg til at kommunen er store når det gjelder gris og høns.

«Med korte avstander gir dette oss et stort fortrinn for å anlegge et større biogassanlegg.», heter det.

Et forskningsprosjekt i 2010 viste at det i Sømna og søndre del av Brønnøy innenfor en radius på 30 kilometer var 97 gårdsbruk med husdyrgjødsel med et samlet potensial for å produsere 51 GWH. Med tilførsel av subtrater øker potensialet betraktelig.

I fjor bevilget landbruksnemda 260.000 kroner til Bjørn Torstein Arnes for å utrede mulighetene for et biogassanlegg.

Strengere krav

Arnes leder nå arbeidsgruppa som skal orientere på møtet. I sin søknad i fjor skrev han blant annet at ny forskrift om gjødselvarer vil gi innstramminger og at et biogassannlegg kan løse utfordringene dette gir, i tillegg til at det reduserer forurensingen i kommunen.

«Det vil være en hovedoppgave å spille på lag med NIBIO/SHMIL og dermed øke sannsynlighetene for at et slikt anlegg legges til kommunen. Dersom SHMIL velger en annen lokalitet kan det likevel være aktuelt å se på om vi har potensial for å etablere et slikt anlegg i egen regi.», skrev Arnes i november i fjor.

Rådmannen instiller til at Sømna landbruksnemd godkjenner arbeidsplanen som legges fram av arbeidsgruppa på torsdagens møte, som avsluttes med befaring hos Tor Erik Sund, som har foretatt en større utbedring av driftsbygningen.

Brønnøysund Avis skrev for ett år siden at Søndre Helgeland Miljøverk (SHMIlL) hadde startet å kartlegge muligheten for produksjon av biogass på Helgeland. Planen er å utnytte avfallsprodukter fra landbruk, havbruk og skogbruk.

Selskapet er allerede involvert i biogassproduksjon som deleier av Ecopro AS, som driver biogassproduksjon i Verdal. Denne fabrikken tar imot slammet som samlet opp i det lukkede oppdrettsanlegget i Sæterosen. I Verdal omgjøres dette til biogass som blant annet brukes som drivstoff på busser i Trondheim.