Fjellet Ravnfloget ligger på nordvestsiden av Vega, sør for Sundsvoll, og rett øst for Søla. I dag er det få som tar seg opp til platået på toppen, fordi det er vanskelig å klatre opp.

Det pågår arbeid med å planlegge en såkalt «via ferrata»-løype opp fjellsiden, som altså er en klatreløype med wire. Og det var der ideen om ei trapp opp til platået kom fra.

355 meter trapp

– Vi fikk ideen etter at de som skal lage løype hadde problemer med å komme seg ned igjen. Da var det én som hvisket meg i øret om at vi kunne få til en steintrapp der. Jeg ble mer og mer tent på ideen, og fikk hjelp fra Gunnar Almlid med å skrive søknader om støtte til prosjektet.

Det sier John Helge Breivik fra Vega IL. Han er inne på Brynjar Forberskogs kontor hos Torghatten. Forberskog har for anledningen på seg sin hatt som styreleder i Sparebankstiftelsen Helgeland.

Trappen som er planlagt vil være på 355 meter, og det skal også rustes opp en sti frem til trappa. Det blir også tre platå på veien opp, der det går an å hvile.

1,7 millioner kroner

Den anslåtte prisen på prosjektet er totalt 1.491.000 kroner for selve trappa, 170.000 kroner til opprusting av stien, og en gapahuk på toppen av Ravnfloget til 65.000 kroner. Det gir en anslått totalpris på 1.726.000 kroner, om man forutsetter en meterpris på 4.200 kroner for trappa. Prosjektet er et samarbeid mellom Vega IL, Vega kommune og Stiftelsen Vegaøyan Verdensarv. Prosjektet har ingen knytning til via ferrata-løypa.

– Nå har vi vært i kontakt med noen som bygger slike trapper. Vi ser på en kombinasjon av tre- og steintrapp, litt etter som hvordan terrenget er. Tretrapp på deler av strekningen blir også billigere, sier Breivik.

Lærer av Helgelandstrappa

Det er Stibyggjaren AS fra Lister i Sogn og Fjordane de har vært i kontakt med. Selskapet bygger slike trapper, med arbeidsstyrke bestående av sherpaer fra Himalaya i Nepal.

Breivik legger til at prisen per meter varierer mellom tre til åtte tusen kroner, og at det kan tenkes at prosjektet blir litt dyrere eller litt billigere. For eksempel ved at man må bruke mer eller mindre helikopter.

De har også vært i kontakt med prosjektgruppa for Helgelandstrappa, som er under konstruksjon opp til Øyfjellvarden i Mosjøen. De har kunnet dra nytte av deres erfaring.

– Vi har hørt litt om hva vi bør og ikke bør gjøre. De er godt i gang, og skal jo helt opp til varden. De har for eksempel hatt stor suksess med å selge trappetrinn, de har solgt over to tusen trinn til nå, til tusen kroner for privatpersoner og fem tusen for bedrifter, sier han.

Sponser 850.000 kroner

Mandag fikk prosjektet litt støtte på veien fra Sparebankstiftelsen Helgeland og Helgeland Sparebanks gavestiftelse. Førstnevnte gir 500.000 kroner og sistnevnte 350.000 kroner. Arbeidene må være igangsatt innen to år fra tildelingen, og ferdigstilt ett år etter det.

Sparebankstiftelsen har fokus på litt større prosjekter, mens Gavestiftelsen har fokus på mindre prosjekt. Av og til samarbeider de to stiftelsene, som i denne saken.

– Vi fokuserer på at det vi skal støtte skal føre til økt bokvalitet for dem som bor på Helgeland, og vi mener dette er en sak som kan være interessant, og som kan fenge interesse. Så blir det obligatorisk å gå trappa når den er ferdig, sier Brynjar Forberskog, som altså er styreleder i Sparebankstiftelsen Helgeland.

Alfa og omega

Helgeland Sparebanks bedriftsmarkedssjef Magne Saltnes i Brønnøysund, for anledningen som representant for Gavestiftelsen, er enig.

– Det å legge til rette for bolysten og at vegasamfunnet utvikler seg videre er viktig. Vi har en samarbeidsavtale med Vega IL fra før. Dette kommer nok ikke bare lokalbefolkningen til gode, på en godværsdag kan man ta ferja ut og gå opp til platået, sier han.

– Vi støtter også trappa i Mosjøen, og der skryter folk mye av prosjektet, sier Kristian Wold Arnøy, som er personmarkedssjef i Brønnøysund for samme bank.

Breivik fra Vega IL er svært glad for støtten.

– Det er ikke bare god støtte, men alfa og omega. Større kickstart enn dette kan ikke gis til et slikt prosjekt. Så nå blir det garantert gjennomført. Det er så betydelig støtte at å skaffe resten av økonomien skal gå bra. Vi har søknader inne hos flere, som Gjensidigestiftelsen, sier han.