I mars i fjor ble en mann tyveåra fra Sør-Helgeland dømt til 90 dager ubetinget fengsel og en bot på 45.000 kroner, samt mistet retten til å ha førerkort i to og et halvt år. Mannen ble domfelt for å ha kjørt mellom Tjøtta og Sandnessjøen med 1,2 i promille, for å ha brukt narkotika og for å ha tvunget seg inn på en adresse der han skal ha angrepet to personer.

Anket promilledom

Mannen anket domfellelsen for promillekjøring til Hålogaland lagmannsrett, som avsa dom 11. februar.

Tiltalte hevdet både i tingretten og i lagmannsretten at det ikke var han som hadde kjørt den aktuelle strekningen. Han forklarte for retten at det var en annen som hadde kjørt.

To andre vitner forklarte også for retten at det var en av dem som hadde kjørt, og ikke tiltalte.

Endret forklaring

Dette festet ikke lagmannsretten lit til. Lagmannretten peker på at tiltalte hadde erkjent til politiet at det var han som hadde kjørt, da de kom til stedet. Han gjentok dette noe senere i politiavhør. Heller ikke da han en måned senere fikk analyseresultatet fra politiet, sa han noe om at han ikke hadde kjørt.

Det var først halvannen måned etter kjøringen fant sted at tiltalte trakk forklaringen sin, og sa at det var en av de andre som hadde kjørt.

«Forklaringene i ettertid fremstår som tilpassede og konstruerte og er ikke egnet til å skaperimelig tvil om hendelsesforløpet», skriver lagmannsretten.

Han ble derfor domfelt for kjøringen også i lagmannsretten.

Tidligere dømt

Mannen er tidligere dømt for blant annet ruspåvirket kjøring. Dommen fra lagmannsretten er i tillegg en deldom, der også en domfellelse med betinget fengselsstraff fra 2014 tas med i vurderingen.

I straffeutmålingen siterer lagmannsretten fra tingrettens dom, der det heter at volden mannen dømmes for er utøvd i «det private hjem», og at den var «blind». Lagmannsretten opprettholder derfor tingrettens dom, altså 90 dager ubetinget fengsel.

Beslagstiden for førerkort økes av lagmannsretten fra to og et halvt år til tre år. Boten økes også noe, til 46.250 kroner, og han må betale saksomkostninger på 3.000 kroner.