Vega-ordfører Andre Møller har fredag en gladnyhet til alle vegværinger som sliter med begrenset kapasitet på internett.

- Vi har fått 3,6 millioner kroner fra post- og teletilsynet til utbygging av alle grendene på øya. Det betyr at absolutt alle på øya får fibernett. Vi fikk beskjed fra fylket om dette i går, sier Møller.

- Det blir en revolusjon for alle som sitter ute i grendene og har dårlig dekning. Vi var helt avhengige av tilskudd for å få dette til, og nå har vi fått det. Det er en stor seier.

100 prosent dekning

Fiberutbyggingen på Vega pågår for fullt. Fase én av fiberutbyggingen går fra Rørøy til Nes via Gladstad. Alle innenfor 1 kilometer fra fylkesveien blir dermed tilgodesett med fiberdekning.

Gårsdagens tildeling betyr at innbyggere på Kjul, Wika, Floa, Eidem, Åsen og Marken, Vegstein og Hongset, Igerøy, Grimsøy, Gullsvåg, Vallasjøen og Viksås også vil få fibernett.

- Vi får 100 prosent dekning på Vega. Etter dette er det kun to hus igjen på Sundsvold, og der skal vi finne en løsning med antenner, sier Møller.

Kommunen går selv inn med 3,6 millioner kroner, som skal lånes opp.

- Vi betaler cirka 5 millioner i året i avdrag, og låner cirka 3-4 millioner. Dette skal vi klare helt greit, sier ordføreren.

Han vil forsøke å få ut fase 2-utbyggingen på Doffin før jul.

- Så vil det ta 2-4 måneder før vi kan sette i gang. Antakeligvis vil alle da kunne ha fiber ved utgangen av 2016.

Det er Noraxess som gjennomfører fase 1 av utbyggingen. De skal være ferdige med denne fasen innen 31. desember i år.

- Det gjenstår å se hvem som får anbudet på fase 2, men jeg vet at Noraxess er interessert, sier Møller.

Fiber til grendefolket

Møller gleder seg på vegne av folket i grendene.

- Ikke minst er det bra at Vega Havhotell nå får ordentlig nett. Jeg har fått høre at de har opplevd kanselleringer på grunn av dette, og det er ikke bra. Jeg vet også at mange bønder sliter med dårlig dekning, og fiberutbygging vil også bety at mange hyttefolk vil bo lengre på Vega. Dette er utrolig viktig for oss.

Dette prosjektet gir også en bonus for ordføreren selv, som bor på Eidem.

- Nå får jeg endelig ordentlig nett hjemme selv. I dag kan jeg både ordne kaffe og frokost før framsiden på BAnett er lastet inn om morgenen, sier Møller og ler.

Ordfører Andre Møller, teknisk sjef Anders Karlsson og prosjektleder i Hagen teleconsult Jørn Henriksen meldte i august at de første abonnentene på Vega snart ville kobles opp på fibernettet. Nå ser det ut for at resten av øya også blir koblet på internett-motorveien.