Harald Krokaa gjentar i et nytt leserbrev kritikken mot administrasjonens beskrivelser av situasjonen i barnehagene i Brønnøy

"Det er ingen hemmelighet at vi som foreldre er fornøyd med de ansatte og jeg har ingen tvil om at spørsmål rettet til pedagogikk også har fått en grei «score». De omhandler tross alt spørsmål det ikke finnes forutsetninger til å svare på. Det er vel også på sin plass å få spørre om svarprosenten per barn på denne undersøkelsen.", skriver han.

Krokaa spør også hvorfor det verserer ulike tall for sykefraværet i de kommunale barnehagene, og han skriver at administrasjonen i kommunen er "Kjent for en fryktultur".

Vil invitere til møte

Brønnøysunds Avis har fredag intervjuet oppvekstsjef Knut Johansen, barnehage-områdesjef Gerd Strand og rådmann Pål Trælvik om barnehagedebatten og Krokaas leserbrev,

Johansen viser til foreldreundersøkelsen som er fortatt i de kommunale barnehagene november 2016 og 2017 (se bilde. red.anm). Tilfredsheten har økt på nesten alle felt, og den er på 4 og oppover på alle punkt, hvor skalaen er mellom 1 og 5 (best).

- Jeg kommer til å invitere FAU til et møte neste uke, så vi kan prøve å finne ut hvorfor deres inntrykk er så forskjellig fra undersøkelsen.

- Kan vinklingen av spørsmålene ha noe å si. At man spør om fornøydhet med barnet og ikke med barnehagen?

- Det synes jeg ville være rart. Dette verktøyet er utviklet av Utdanningsdirektoratet for at brukerne skal kunne gi tilbakemelding. Men jeg har ikke sett de konkrete spørsmålene, jeg forholder meg til resultatet.

Nytt system for avviksmelding

Johansen sier at det som har kommet fram av klager og avviksmeldinger ikke harmonerer med FAUs beskrivelser.

- Samtidig tror jeg på de tillitsvalgte når de sier at det digitale systemet for levering av avviksmeldinger oppleves som mer tungvint enn papir. Det ble noen færre av dem da vi gikk over til et digitalt system. Vi har hatt 15 meldte avvik i de kommunale barnehager i 2017, tre av dem kan relateres til bemanning.

Ifølge Johansen har man i Brønnøy og de andre kommunene på Sør-Helgeland, et tilsynssystem som gjør at hver barnehage har ekstern kvalitetsvurdering og tilsyn hvert tredje år. Ei regional vurderergruppe satt sammen av styrere og pedagogiske ledere, gjennomfører dette i hverandres barnehager.

- Vurderingene/tilsynet ender i en rapport som vi har oppfølgingsrutiner på, sier han.

Ny leveringsmetode

- Er kvaliteten i barnehagene i Brønnøy god nok?

- Sett på bakgrunn av de innspill jeg får, så er den i hvert fall forsvarlig. Det kommer inn få klager, det gjelder både private og kommunale barnehager. Mitt mål er best mulig kvalitet. Og så har vi et minstemål i loven, og den informasjonen jeg sitter med tyder på at vi er innenfor det.

- Kan det finnes klager og varsler som ikke har nådd fram til deg?

- Da skal det være gjort noe med dem. Alle avviksmeldinger går til neste nivå dersom de ikke er lukket. Men det har vært diskutert om systemet er tilgjengelig nok. Ansatte skal nå levere avviksmeldiger digitalt, og det har blitt noen færre avviksmeldinger etter at det ble innført. Derfor har rådmannen signalisert at de også kan mottas på papir. Vi vil ha oversikt.

Ytringsfrihet

- Hva synes du om innføring av nasjonal norm for barnehagebemanning?

- En norm gjør utvilsomt min jobb enklere. Samtidig tar den bort noe av den lokale handlingsfriheten. Jeg er opptatt av kvalitet, men det handler ikke nødvendigvis om flest mulig ansatte. I skolesektoren har store skoler med mindre voksentetthet ofte bedre resultater enn de mindre skolene. Så det gir ikke automatisk bedre kvalitet med flere ansatte.

- Har barnehageansatte i Brønnøy lov til å uttale seg i media?

- Alle har ytringsfrihet, så det nekter vi ikke noen. Men vi har retningslinjer på hva vi tar eksternt og internt. Kommunikasjonen utad skal gå via lederne. Så vi prøver å ha en strategi. Det skal være mulig å ta opp ting internt gjennom avviksmeldinger eller tilitsvalgtapparatet, sier Knut Johansen.

15 prosent sykefravær

Sykefraværet i de kommunale barnehagene har vært et tema i debatten, blant annet har Utdanningsforbundet Brønnøy nevnt det i brevet til partilederne i november. Johansen sier forbundet har misforstått fraværstallene.

- Alle personalområdene våre har et lite administrativt område vi kaller felles, og Utdanningsforbundet trodde dette var for hele barnehageområde. Slike oversikter kan lett bli vanskelig å holde orden på, spesielt når vi i tillegg har omorganisert oppvekstområdet fra 2016 til 2017. Her har vi kanskje ikke vært tydelig nok i formidlingen. Det riktige er de kommunale barnehagene samlet i første kvartal hadde et fravær på 20 %, og at dette er redusert til 10 % i 3.kvartal.

Ifølge Johansens tall var fraværet i Brønnøys kommunale barnehager 13,59 prosent i 2. kvartal. Dermed blir fraværet i årets første ni måneder like under 15 prosent i snitt.

- Vi tok tak i dette da vi så tallene i første kvartal, og det er jobbet godt, slik at det er halvert i 3. kvartal. Målet for hele kommunen er 5 prosent, og det jobber vi mot.

Sykefraværet i de kommunale barnehagene var rundt 13 prosent i 2016. Det var i august det året at alle kutt-tiltak i barnehagene var innført.

- Fraværet er fortsatt for høyt. Men vi har lyktes i å få det kraftig ned. Så får vi se hva årets tall er etter 4. kvartal, sier Johansen.

Veksler mellom mor og far

Gerd Strand er områdesjef for de kommunale barnehagene i Brønnøysund. Hun sier at foreldreundersøkelsen er sendt ut til alle barnehageforeldre, ett skjema til hvert hjem.

- I fjor sendte vi skjema til alle mødrene, og i år til alle fedrene. Det gjør vi etter anbefaling fra Utdanningsdirektoratet, for å involvere flest mulig.

- Kan det være at fedre generelt svarer mer positivt?

- Det blir spekulasjoner. Foreldre svarer nok sammen. Jeg tror foreldre er mer fornøyde i år enn i fjor. Det har vært en forbedring på de punktene vi ble enige med foreldrene å jobbe med. Det har de ansatte greid - på tross av stramme rammer. De ansatte i barbehagene har veldig god grunn til å være stolte av dette, sier Gerd Strand.

Rådmann: Har enkeltsak

- Er det en fryktkultur i Brønnøy kommune, rådmann Pål Trælvik?

- Jeg kjenner meg ikke igjen i det. Det er ikke inntrykket mitt fra noen av de mange møtene jeg har med de tillitsvalgte gjennom året. Unntaket er en enkeltsak som har vært vanskelig å håndtere de siste månedene.

- Er dette en av sakene dere har brukt en halv million på å håndtere?

- Ja, det har sammenheng med det, bekrefter Trælvik.

Områdesjef Gerd Strand mener de ansatte i barnehagene kan være stolte over jobben de gjør innenfor stramme rammer. Foto: Lillemor Hestvik