– Denne er litt spesiell. Det er en kasse for flybomber, altså slike man bruker i bombefly. Den ble funnet stående på Værnes etter krigen og ble til gulvet i en låve. Men bonden lot skrifta og malingen på den være.

Håkon Sivertsen forteller engasjert om en grønn trekasse.

Det er ikke store lokalet han har, men siden 2014 har han møysommelig bygget opp en imponerende samling av gjenstander, uniformer, hjelmer og våpen i sitt militærhistoriske museum i Sørbyen i Brønnøysund. Han eier museet sammen med Kurt Fagerland, som har en liten andel.

Mye om krigen

Det meste er nok knyttet opp mot andre verdenskrig, men mye er både eldre og nyere enn det. I inngangspartiet møtes man av to svenske uniformer. Dette var uniformene til de norske polititroppene som rykket inn i Norge i maidagene 1945 for å bidra til å sikre landet etter den tyske kapitulasjonen.

Lenger inne finner vi fullstendige norske uniformer fra mellomkrigstiden, de som norske soldater og offiserer ikledde seg da den tyske invasjonen fant sted 9. april 1940.

Utstillingene bærer preg av Håkons hang til detaljer. Han har også en utstilling med norske soldater fra etterkrigstiden frem til i dag. Der må han imidlertid innrømme at noen av detaljene ikke er perfekte.

Liker historien bak

– Har du mange gjenstander her?

– Oi. Det var det. Det må være over 300. Jeg har samlet i fire år, svarer han.

Hvorfor han har funnet akkurat denne interessen er han ikke helt sikker på, men han er interessert i historien bak utstyret.

– Jeg prøver alltid å finne ut historien til gjenstandene jeg skaffer til veie. Ofte lar det seg ikke gjøre, og mye tysk utstyr kommer gjerne via det norske forsvaret, som overtok mye utstyr etter krigen. Jeg er jo mest glad i det tyske utstyret. Tyskerne var langt bedre utstyrt enn norske soldater, og det er klart når man ser på utstyret i dag også. Sammenligner du en norsk uniform fra 1914, som var det norske soldater brukte i 1940, og en tysk uniform fra 1940, da ser du stor forskjell, mener han.

Sjeldne våpen

Samlingen med plomberte våpen er omfattende. På en vegg er det montert opp alt fra legendariske Mauser 98 og Krag Jørgensen M94, til en Thompson M1928.

Han har også tre av de mer velkjente tyske pistolene fra perioden før første verdenskrig til andre verdenskrig, en Mauser M96, en Luger P08 og en Walther P38. Dette er relativt sjeldne våpen.

Men det han setter mest pris på er en tysk MG34. Dette var i sin tid et svært nyskapende våpen og kjernen i enhver tysk infanteriavdeling.

– Dette var et svært kraftig våpen, og er veldig sjeldent i dag, sier han, og legger til at det kostet 16.000 kroner i innkjøp.

Har brukt mye penger

– Har du brukt mye penger på dette?

Han blir litt stille, og ler lett.

– Ja. Kraftig ja, tror jeg vi sier!