Onsdag skal formannskapet i Brønnøy behandle et forslag fra rådmannen om å regulere utleieprisene for kommunale lokaler, rom og utstyr. Disse endringene skal gjøres gjeldende fra 1. januar neste år og deretter reguleres årlig etter konsumprisindeksen fra januar 2017.

Politisk vedtak

Rådmannen påpeker at noen av de kommunale lokalene har vært utleid i samme form over mange år. Utleieprisene i gymsalen på Samfunnshuset og Brønnøyhallen har ikke vært justert etter pris- og lønnsvekst siden 2008. Saksbehandler Arnt-Ståle Sæthre skriver i fremlegget til formannskapet at utleie av lokaler i skoler og lignende har vært praktisert med mer eller mindre lokale ordninger som har medført at praksisen i kommunen ikke har vært lik til enhver tid. Han viser til utleie av svømmebasseng som et slikt eksempel.

Politikerne har tidligere vedtatt at det skal være gratis leie for barn- og ungdomsaktivitet. Dette er ifølge Sæthre ikke kompensert tilsvarende økonomisk til drift og vedlikehold av byggene. Denne differansen utgjør 400.000 kroner.

- Dette gir økte utfordringer for de byggene som da også brukes mest av befolkningen i kommunen. Det vil da være naturlig å vurdere ordinær indeksregulering av disse utleieprisene på lik linje med ordinær utleie, og dermed kompensere for økte kommunale utgifter, skriver Sæthre.

Økte priser

Eiendomssjefen viser også til at en del av aktiviteten som pågår genererer en større belastning på noen av byggene enn normalt formål skulle tilsi. Dette kan gi økte kostnader til blant annet energi, renhold og renovasjon. Enkelte arrangementer kan ifølge Sæthre medføre så store renovasjonskostnader at når de øvrige utgiftene ved lokalet summeres opp viser det seg at leien ikke dekker inn utgiftene.

Rådmannen foreslår derfor en regulering basert på til dels konsumprisindeks i årene 2008 til 2015, og i tillegg er det lagt til grunn noen erfaringer ved leie av spesielt de større lokalene til arrangementer som gir utgifter og ressursbruk av en viss størrelse for kommunen. Leie av basseng er justert slik at prisen på leie av bassenget på Samfunnshuset er lik leien av bassenget ved Salhus skole. Eiendomssjefen understreker at denne reguleringen ikke berører tidligere vedtak om gratis leie for barn og unge.

Her er et utvalg av rådmannens foreslåtte prisreguleringer:

Svømmebasseng Salhus økes fra 3400 kroner til 4500 kroner.

Utleie av Slottet til bursdagsfeiringer økes fra 345 kroner til 600 kroner.

Sal 1 og 2 med scene på Samfunnshuset økes fra 3500 kroner til 4000 kroner.

Sal 1 og 2 med scene og kantine på Samfunnshuset økes fra 4500 kroner til 5000 kroner.

Leie av kantine med kjøkken på Samfunnshuset reduseres fra 2300 kroner til 1500 kroner.