Tor Qvale Mathisen fra Sømna er førstkommende tirsdag invitert til afternoon tea på Slottet. Mathisen sier til BAnett at han ikke helt vet hvorfor han er invitert. Men det er nok å velge i: Han er en aktiv slektsforsker som har skrevet bygdebøker for Sømna og for Brønnøy. Gjennom en årrekke har han også vært speaker på billøpene på Vedal og en rekke andre arrangementer.

– På invitasjonen står det at «Hans majestet kongens hoffsjef har ifølge befaling den ære å innby Tor Qvale Mathisen til afternoon tea for ildsjeler tirsdag 17. oktober», forteller Mathisen til BAnett.

Brevet var overraskende anonymt, ifølge ham.

– Det er ikke ofte man får slikt i posten. Jeg trodde først det var noe reklamegreier, sier han.

Tror det blir trivelig

Han svarte innen fristen 25. september, og skal selvfølgelig reise til Slottet i Oslo.

– Jeg har ikke gått ut med det. Men det er så mange som vet, at det er greit at folk får vite noe.

Så vidt Mathisen vet er det 60-70 andre ildsjeler over 67 år som delar på afternoon tea hos kongen og dronningen.

– Det skal være omvisning på Slottet, det blir sikkert en trivelig seanse, tror han.

Kongen har han forøvrig aldri møtt.

– Jeg har aldri møtt kongen før, det blir sikkert trivelig. Kong Olav var på landbruksuka i 1988, men da var jeg bortreist. Nei, jeg har faktisk aldri sett noen konge på nært hold, og slettes ikke hilst. Men nå får jeg både møte kongen og droningen i en smekk, ler han.

Hedrer aktive eldre

Det er fylkesmannen i hvert fylke som finner personer som skal inviteres til afternoon tea.

Assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet opplyser til BAnett at det er fjerde gang kongeparet inviterer eldre ildsjeler til afternoon tea på Det kongelige slott.

– På denne måten ønsker kongen og dronningen å hedre innsatsen som gjøres av aktive eldre over hele landet. Skikken med «afternoon tea» ble opprinnelig innført på Slottet av Kong Haralds bestemor, den engelskfødte Dronning Maud. På menyen vil det stå sandwicher, scones og te. Arrangementet holdes omkring runde bord i Store festsal - slottets ballsal. Før selskapet går til bords, får gjestene dessuten en omvisning på Det kongelige slott, der de får se Slottets viktigste saler og rom.

Tradisjonsrikt

Under bordsettingen blir musikk, og enkelte av ildsjelene skal fortelle om arbeidet de er engasjert i. Gjeruldsen kan ikke gå ut med gjestelister, men sier gjestene som er invitert er valgt ut i samarbeid den enkelte fylkesmann.

– De er engasjert innen idrett eller kultur, andre er aktive med politikk eller sosialt arbeid, mens andre igjen gjør en innsats innenfor lokalhistorie eller undervisning. Interessene favner bredt og nytten er stor for lokalsamfunnene som nyter godt av innsatsen. Tre – fire personer fra hvert fylke er invitert denne gangen, forteller han.

Tradisjonen rundt afternoon tea har ifølge Gjeruldsen røtter helt tilbake til 1840. Det sies det var den syvende hertuginnen av Bedford som følte seg litt sulten da det fremdeles var lenge til kveldens middag.

– Hun fikk ideen om - i all hemmelighet - å få servert te, brød og smør – og en liten kake som dessert. Til slutt ble hun oppdaget - og det viste seg at det var flere som kunne tenke seg et lite teselskap om ettermiddagen. Afternoon tea ble etablert som en fin anledning for litt hygge, med god mat og lett konversasjon.