Dahl er folkehelsekoordinator i Dønna kommune, men reiser Helgeland rundt på oppdrag fra Nordland fylkeskommune. Fredag besøkte hun både Hilstad skole og Nordhus skole i Brønnøy. Med seg i bagasjen hadde hun masse leker som kan føre ungene tettere sammen i lek i friminuttene.

Rektor Ståle Brun ved Nordhus skole har hatt trivsel på agendaen ved skolen gjennom mange år allerede. Trivselstiltaket er en del av kampen mot mobbing. Brun sier det blir stadig mer oppmerksomhet på fysisk og psykisk helse. For skolens 98 elever har dette tiltaket vært positivt.

Dahl hadde deler av mellomtrinnet med seg i lek på fotballbanen fredag ettermiddag. Skolen har i flere år hatt trivselsledere i 6. og 7. klasse som har sørget for å organisere lek i friminuttene for alle elevene ved skolen. Fredag var også 5. klassingene med for å lære mer om hva det vil si å være trivselsleder.

- I år har vi åtte trivselsledere for 6. og 7. klasse. De setter opp en periodeplan med aktiviteter sammen med elevrådslederen, forteller Brun.

Elevene kan selv velge hvilken aktivitet de vil være med på i friminuttene. Trivselslederne har rosa vester og rosa capser. Dette gjør dem synlige for alle i friminuttene, i tillegg til at de får benytte en megafon for å kunne gi beskjed effektivt.

- Dere har holdt på med dette i noen år, har dere merket noen effekt av trivselstiltakene?

- Det er vanskelig å si isolert sett. Vi har scoret bedre på medvirkning i elevundersøkelsene for 6. og 7. klasse. Elevene rapporterer også tilbake at de trives og at det er mye å gjøre i friminuttene, forteller rektor Ståle Brun.