Brønnøysunds Avis erfarer at det er skepsis blant legene i Helgelandssykehuset til å reise ut til distriktsmedisinske senter for å jobbe. Gynekolog Margit Steinholt fra Sandnessjøen er blant legene som allerede har dette som en del av sin arbeidshverdag. Steinholt har reist inn til Brønnøysund for å gjennomføre arbeidsdager der de siste 25 årene. Hun bekrefter at slik reising oppfattes som problematisk av flere. Hovedårsaken er at det går bort mye tid – både fritid og arbeidstid – på selve reisingen.

—Endringene som ble gjort i flyrutene har gjort dette enda mer vanskelig. Før kunne en lege som skulle til Brønnøysund ta flyet om morgenen og komme til Brønnøysund i god tid før arbeidsdagen begynner, deretter kunne man reise hjem på ettermiddagen. Slik ting er nå, så er det ganske krøkkete å komme seg mellom de to byene. Jeg brukte fire timer én vei sist langs veien og med ferje. Det er det samme for pasientene. Fram til 1. april var det mye enklere, sier Steinholt.

Kronglete reisevei

Det betyr i praksis at leger som reiser fra Sandnessjøen bruker opp mot åtte timer langs veiene for å få gjennomført en arbeidsøkt i Brønnøysund.

—Det har blitt veldig kronglete. Jeg tror i utgangspunktet mange leger i Sandnessjøen er positive til ambulering. Vi har både barnelege, røntgenlege og gynekolog som allerede driver med dette. Selv har jeg gjort dette i 25 år og synes det er en bra løsning. Jeg ser absolutt gevinsten, spesielt for pasientene. Med flyrutene slik de er nå så har dette blitt mye mer komplisert. Jeg er så heldig at jeg har slekt i Brønnøysund slik at jeg har plass å overnatte, og folk å besøke. Det er det ikke gitt at alle har, sier Steinholt.

Andre leger løser ifølge Steinholt oppgaven ved å kjøre kvelden før, for så å overnatte på hotell for å få gjennomført en arbeidsdag i Brønnøysund. Dette opplever den erfarne gynekologen både som kostbart og lite rasjonelt.

—Egentlig er det ganske kort mellom byene. Hadde vi hatt en ordentlig båtforbindelse så hadde det ikke vært et problem. Det virker som om man har glemt at vi deler havet og hvor raskt man kan reise mellom byene der. Flere hurtigbåt-avganger er én mulig løsning, å få tilbake flykorrespondansen er en annen. De som skal gjøre dette ønsker ikke å bruke mange timer på nedslitte ferjer for å komme seg til og fra jobb.

Vil ha fødestua i DMS

Gynekologen er i dag nestleder i Legeforeningen i Nordland, og tar i april over som leder. Steinholt har også fulgt med på utviklingen av DMS i Brønnøysund. Hun reagerer på at fødestua ikke er tatt med i bygget.

—Det er en stor fordel at alle tjenestene er samlokalisert, det er mer effektivt for dem som skal jobbe der. Jeg tolker også det at fødestua ikke er med i planene som et signal på at dette tilbudet kanskje forsvinner fra Brønnøysund i framtiden. Det er bekymringsverdig, sier Steinholt.

—Hvorfor er det viktig at fødestua kommer inn i DMS-et?

—Ved å ha fødestua samlokalisert kan man bruke ansatte mye mer fleksibelt enn ved å ha to forskjellige lokalisasjoner, svarer Steinholt.

—Trengs det en fødestue i Brønnøysund?

—Jeg mener det er nødvendig med fødestue i Brønnøysund, siden det er lang vei til nærmeste fødeavdeling, svarer Steinholt.

—Hvordan kan man løse legesituasjonen ved DMS-et?

—Kapasiteten ved Helgelandssykehuset må økes sånn at det er legeressurser som kan avsees uten at det går utover beredskapen ved selve sykehuset.

—Er legene som skal gjøre jobben ute i DMS-ene lyttet til i prosessen?

—Jeg er i alle fall ikke spurt!

Utfordrende geografi

Kommunikasjonssjef Tore Bratt i Helgelandssykehuset.

KommunikasjonssjefTore Bratt ved Helgelandssykehuset svarer at geografien på Helgeland gjennom alle tider har skapt utfordringer både for pasienter og personell.

—Et førende prinsipp for Helse Nord og Helgelandssykehuset er at vi skal desentralisere tjenester når vi kan og sentralisere når vi må. Etablering av DMS i Brønnøysund handler om å ha desentraliserte tjenester nær pasientene. Lange reisetider er en utfordring som må søkes løst på best mulig måte i dialog med dem som har ansvar for samferdselstilbudet på Helgeland, der det for Helgelandssykehuset er naturlig å påpeke de utfordringene dette gir pasienter og helsepersonell og be om et best mulig tilbud. Det er en oppgave som flere interessenter har, deriblant kommunene på Helgeland spesielt sett i et samhandlingsperspektiv.

Han bekrefter at ambulerende tjeneste for leger er en utfordring.

—Jevnt over er det nok ikke en ønsket situasjon for spesialistleger i sykehuset å reise ut i distriktene, spesielt ikke hvis reisene det legges opp til er kronglete og tar lang tid. Men å uttale oss på vegne av spesialistlegene om stemningen i det perspektivet finner vi vanskelig. Vi tror nok det vil variere fra lege til lege hvordan både stemning og holdning er, sier Bratt.

—Hva er planen framover for fødestua i Brønnøysund?

—Det foreligger ikke planer om endre fødetilbudet i Brønnøysund, svarer Bratt.

—Hvorfor har HS vurdert at fødestua ikke skal være i DMS-et?

—I konseptfasen for DMS i Brønnøysund ble det valgt å ikke ta fødetilbudet inn i DMS-arealene fordi den fysiske avstanden blir kort, og fordi lokalitetene der fødetilbudet er, betraktes som ok i forhold til leiekostnaden. Dersom endringer eller rehabiliteringer innenfor fødeavdelingens arealer er påkrevd, ønsker vi å gjøre dette innenfor eksisterende leieavtale med Brønnøy kommune, svarer Bratt.

- Fødestua blir!

Rådmann Pål Trælvik mener flytilbudet på Helgeland, slik det er i dag, gjør både pasientreiser og reiser for helsepersonell vanskeligere.

Rådmann Pål Trælvik sier følgende om fødestua, fra kommunens ståsted:

—Fødestuen er ikke planlagt inn i det nye bygget, men den blir liggende der den er i dag! Vi har ikke fått noen signaler fra HS om en nedleggelse, snarere har vi fått informasjon om at tilbudet fortsetter i Brønnøysund. Dette blir også besvart i en interpellasjon i kommunestyret 18.10.

Han opplever at Helgelandssykehuset har vært svært positive og opptatt av at et DMS i Brønnøysund, og at sykehuset ønsker et godt spesialisttilbud som skåner pasientene fra lang reise både tur og retur. Trælvik lover at kommunen skal gjøre det de kan for å bidra.

—Kommunen skal bygge og holde huset, tilpasset spesialistenes behov, og vi kan også tilby funksjonell overnatting hvis det skulle være ønsket.

Rådmannen er enig med Bratt i Helgelandssykehuset i at flytilbudet, slik det er i dag, gir utfordringer.

—Det gjør reiser både for pasienter og helsepersonell vanskeligere, sier Trælvik.