På tirsdag reiste Elisabeth Strand til Fredrichshafen i Tyskland. Hennes produkt Birnabag Nordic var nominert i prisutdelingen Outdoor Industry Award 2016. Og der gikk det bra. Strands varmepose ble både prisvinner og fikk gull. Totalt var det 343 kandidater, og juryen kåret 37 prisvinnere og åtte gullvinnere.

Kniver med de store

Juryen skriver at prisene skyldes fremragende egenskaper på evalueringspunktene innovasjonsgrad, funksjonalitet og design.

«Strålende idé for en rekke bruksområder. Du kan til og med bruke den som et teppe i teltet eller på bakken. Det passer også perfekt i barnevogn og i  pulker», skriver juryen.

Elisabeth Strand er svært glad når BAnett snakker med henne tirsdag i halvett-tiden.

– Vi har vært litt satt ut, det var veldig artig. Vi ser at det er de store firmaene som kommer opp på scenen, og vi er jo veldig små. Da er det veldig artig å få anerkjennelse for at produktet vi har er bra. Vi er veldig fornøyd med juryens begrunnelse, sier hun på telefon fra Tyskland.

Går internasjonalt

Nå står internasjonal lansering for tur.

– Utfordringen nå er å få det ut. Det er internasjonalt anerkjent, og vi vil jo selge internasjonalt. Men det er en vanskelig prosess når man er så små, så nå søker vi samarbeidspartnere.

Produktet selges allerede flere steder i Norge.

– Jeg ser ikke noen grunn til å holde oss i Norge. Det er jo et produkt som ikke finnes, og det er et marked andre steder i Nord-Europa, og for eksempel Canda. Det er mange steder i verden der folk går på tur og det et kaldt, sier hun.

Startet på kjøkkenet

Strand er oppvokst i en friluftsglad familie på Terråk. Da hun senere stiftet egen familie i Trondheim videreførte hun dette til sine tre barn. For å komme ut på tur satt som oftest yngstemann Kristian i ei bæremeis på ryggen. Det var da hun fikk ideen om denne lunende varmeposen. Den første posen sydde hun hjemme på kjøkkenet, og dette var i 1994. Så gikk det en del år før hun innså at dette kunne være en forretningside. For hun fant ikke noe lignende på markedet. Dette ble et familieforetak og det fikk navnet Birnadal AS.

Navnet fra Bindal

I 2012 bestemte familieforetaket seg for å videreutvikle konseptet, og dette ble starten på «Birnabag». Firmanavnet er relatert til Bindal, for på gammelnorsk heter det Birnadal, som betyr hunnbjørnenes dal. Den første utgaven som ble lansert fikk navnet «Birnabag Artic» Posen ble satt i produksjon og fikk varmereflekterende og vannavisende ytterstoff. Den er spesiallaget for bruk i bæremeis, men kan også brukes som varmepose i barnevogn, pulk og sykkelvogn. I vår har selskapet også lansert en utgave mer tilpasset sommerbruk.