Arbeiderpartiet har i sitt partiprogram foran årets valg foreslått å innføre beredskapsgrupper mot mobbing i alle norske kommuner.

Ser ikke behovet

Fagansvarlig for skole i Brønnøy kommune, Kjartan Paulsen, forteller at han ikke umiddelbart ser behovet for en beredskapsgruppe.

- Jeg har ikke satt meg helt inn i detaljene angående en slik beredskapsgruppe, men umiddelbart synes jeg ikke at det fenger.

Paulsen sier at det er flere aspekter som spiller inn i mobbesaker og at kommunen har de menneskelige ressursene som behøves.

- Vi har de vi mener vi trenger, og skulle ikke det være tilfellet, så tar vi kontakt med de vi trenger. I de større sakene kan politiet kobles inn, så jeg ser ikke helt behovet for et beredskapsteam. Det viktigste er kanskje samarbeidet mellom skolen og hjemmet.

Forebyggende tiltak

Fokuset for å få vekk mobbing bør ligge på inkludering, mener Paulsen.

- Det er der nøkkelen ligger. En inkluderende skole er det beste forbyggende tiltaket.

Kommunen bruker i samarbeid med skolene flere forskjellige metoder for å avdekke mobbing. Elevundersøkelser gir et bilde av hvordan elevene føler at deres læringssituasjon er.

- Vi analyserer de tallene vi får og har kontakt med elevene.

Elevene har vært viktige bidragsytere i det forebyggende arbeidet, opplyser han.

- På en av skolene her i Brønnøy har innført trivselsledere, og det var et initiativ fra elevene selv. Gode initiativer fra elevene er viktige å ta vare på. Det er de som sitter med nøklene.

Elevundersøkelsen viser gode tall

Elevundersøkelsen er en årlig undersøkelse hvor elever får si sin mening om læring og trivsel i skolen, ifølge Utdanningsdirektoratet.

I elevundersøkelsen fra Brønnøysund vidergående skole kommer det under kategorien "mobbet av andre elever på skolen" fram at skolen scorte bra på mobbing i 2016 og 2017.

I undersøkelsen, hvor 1 er best og 5 er dårligst mulig, scorte BVGS 1,1 av 5 i 2016 og 1,2 av 5 i 2017.