Januar har vært en krevende måned med kulde og mye vind. Sjøl om strømprisene er lavere nå så kan strømregningen bli høy på grunn av større behov for oppvarming.

Akkurat nå ser ut som at vi får i en mildere værtype for ei stund, men vinteren er ikke over.

NRK har hatt en dialog med Enova om sparetips for lavere strømregning. Ifølge NRK har Enova lagt en eldre enebolig på 120 m² som grunnlag for sine beregninger. Boligen har et energibruk på 25 000 kWh. Av dette går om lag 60 prosent til oppvarming.

Langsiktig tenkning

– Strømforbruket er et resultat av mange små og store valg. Og en del av disse valgene blir ofte gjort uten at man tenker over det, sier Espen Sletvold i Enova til NRK

Derfor råder Sletvold til å tenke langsiktig, og med enkle grep kan man spare inn på strømregningen.

Han gir et tips for å beregne hvor mye vann dusjen vår bruker. Undersøkelsen kan enkelt gjennomføres med en bøtte og en stoppeklokke.

- Skru dusjen på fullt og ta tiden. Bruker du 30 sekunder på å fylle en 10 liters bøtte vil din dusj bruke 20 liter på et minutt Du vil tjene på å bytte til sparedusj dersom din gamle dusj bruker mer enn 12 liter per minutt, sier Sletvold til NRK.

Med enkle grep

Andre strømspareråd er følgende:

¤ Monteringa av tettelister rundt vinduene

¤ Etterisolering av boligen

¤ Bruk av temperaturstyring på panelovner

¤ Senking av temperaturen i rom som ikke brukes

Oppvarming er den aller største posten i energiregnskapet for folk flest. Derfor er rådet å senke temperaturen fra 22 til 21 grader. Kun en grad lavere vil bidra til redusert energiforbruket med fem prosent.

Bare en grad lavere innetemperatur gir innsparing på fem prosent.