Det er ordfører Britt Helstad (Ap) ikke uventet svært glad for.

– Jeg er veldig glad for at vi fikk et så klart svar. Jeg er veldig fornøyd med valgdeltagelsen, og for oss som ønsker å være bindalinger og nordlendinger, så må dette være musikk i våre ører, sier Helstad til BAnett valgkvelden.

– Lett valg for kommunestyret

Nå regner hun det som utelukket av kommunestyret kan stemme for noe annet enn å forbli en selvstendig kommune.

– Nå er dette en rådgivende avstemning, og det er kommunestyret som skal ta en endelig beslutning, men det blir ikke et vanskelig valg.

– Det blir altså nei også i kommunestyret?

– Jeg kan ikke tenke meg noe annet. Vi i Ap sitter med flertall alene, og Senterpartiet har også vært klare. Jeg håper de andre lytter til folket og stemmer med oss, sier hun.

Glad for høy valgdeltagelse

– Hadde du forventet over 30 prosent stemmer for sammenslåing?

– Det var vel kanskje forventet i forveien at det kunne ligge rundt 30 prosent. Spørsmålet var om det andre tallet ble 60 eller 70, og jeg så for meg at vi kanskje havnet på 35-65, sier Helstad, og legger til at hun er glad for at de som ikke var sikre også stemte, selv om de stemte blankt - og på den måten bidro til høy valgdeltagelse.

– Den høye valgdeltagelsen var veldig viktig for bindalingene.

– Hva vil du som ordfører si til de som stemte ja?

– De som ønsket seg ja er nok misfornøyd, og det skjønner jeg. Men jeg tror ikke det kom uventet på dem. Det viktige for meg er at man forholder seg til demokratiet, sier Helstad.

Berg-Hansen: – Ikke veldig overrasket

Tidligere stortingsrepresentant Lisbeth Berg-Hansen (også Ap) har markert seg som en sterk motstander av sammenslåing. Hun er ikke uventet like glad som Helstad.

– Jeg ble ikke veldig overrasket, men selvfølgelig glad. Jeg ville blitt kjempeoverrasket om det ble motsatt, sier hun.

– Så godt trodde jeg at jeg kjente bindalingene, jeg har vært på to av folkemøtene. Det var bra. Det aller beste var at det var så stor valgdeltakelse. Det hadde vært trist om det bare var 30 prosent. Det er veldig god valgdeltakelse for en slik avstemning, sier hun.

Hun er på den måten enig med Helstad i at det var viktig at så mange som mulig avla stemme.