250 store og små kom til åpen dag-arrangementet på Tines anlegg på Saltnes. Det ble tatt i bruk i 1987. I løpet av 30 år har det blitt produsert enorme mengder ost der. Og for å lage ost trengs det melk, veldig mye melk.

– Det går med i overkant av ti liter melk for å lage én kilo ost. Vi får inn mellom 70 og 75 millioner liter melk i året. Det blir til 7.500 tonn ost, fortalte Rune Pedersen. Dagsproduksjonen varierer, men gjennomsnittet er i overkant av 20.000 kg per dag.

Tine lager fem sorter ost i Sømna. Norvegia, lettere Norvegia, Norvegia fyldig, Greddost i skiver og nysatsingen Østavind. De besøkende ble tatt med rundt i fabrikken i grupper. Før man fikk komme inn var det på med overtrekksfrakk, skotrekk og lue. Samt grundig håndvask.

– Hygiene er ekstremt viktig både her på anlegget, hos melkebonden og på melkebilen. All melk er 100 prosent sporbar tilbake til leverandøren. Og vi tester kvaliten regelmessig, forklarte Pedersen.

34 ansatte og to skift

På turen igjennom anlegget ble det vist hvordan melken behandles i de ulike prosessene fra rensing og separering, ysting og pressing. Alt overvåkes fra to kontrollrom. To mann overvåker skumminga og én har oppsyn med mysefabrikken.

– I praksis trenger vi bare de tre for å kjøre anlegget. Totalt er vi 34 ansatte. Anlegget drives fra 6 om morgenen til 21 på kvelden med to skift, hver dag hele året. Vi har én ukes vedlikeholdsstopp på høsten, ellers er det full fart hele året. I perioder med mye melk kjører vi tre skift, redegjorde Pedersen.

På siste stasjon kommer osten ut i digre blokker på 20 kg. Det fikk søstrene Agathe (12) og Jenny (10) til å himle med øynene.

– Den hadde ikke fått plass i kjøleskapet vårt, konstaterte Jenny.

Osten er ikke riktig klar for frokostbordet ennå. 20-kilosblokkene går videre inn på kjølelageret. De ulike typene har ulik modningstid, og etter kontroll og bedømming av kvalitet, kjøres osten til Heimdal for klargjøring til butikkhyllene.

– I gjennomsnitt går det fem vogntog i uka. I tillegg sender vi oppimot 18 millioner liter myse i året til anlegget Verdal. Der lages det proteinpulver som er tilsetningsstoffer i all slags matproduksjon, fortalte Pedersen.

Lokaleid i starten

Lokale bønder bygde og eide nymeieriet for 30 år siden. Da det sto ferdig var det dimensjonert for 30 millioner liter melk årlig. De første årene ble det tatt i mot og behandlet 12-14 millioner liter.

Meieribransjen har vært igjennom store strukturendringer de siste tiårene. Tine er en medlemsstyrt samvirkeorganisasjon som eies av melkeleverandørene. Kapasiteten i Sømna er mer enn doblet som følge av investeringer i 100-millionersklassen over det siste ti-tolv årene. Den siste store oppgraderingen var ny mysefabrikk til 35-40 millioner i 2013.

Det er nå bare seks meierier igjen i Nord-Norge. To i hvert fylke. Melka i Nordland fra Hamarøy og sørover kjøres til Sømna eller Sandnessjøen, som lager melka vi drikker. All melk fra gårdene på Sør-Helgeland går til Sømna. Det tar også imot noe melk fra Nord-Trøndelag ned til Vikna. Tines nærmeste anlegg sørover er i Verdal. Før hadde det enkelte meieri faste leveranseruter. Nå reguleres inntaket etter behov. Nærmeste konkurrent er Finden som har et meieri i Namsos.