I starten av juli ble Bjørnar Moxnes sykmeldt etter at det ble kjent at han var blitt tatt for tyveri av et par solbriller av merket Hugo Boss på Gardermoen. Tirsdag i forrige uke forlenget han sykmeldingen med én uke, og mandag morgen gjorde han det klart på sin Facebook-profil at han går av som partileder.

– Jeg takker i dag for meg som leder av Rødt. Det har vært en utrolig fin reise gjennom elleve år, og det vil jeg si mer om, men først til sommerens store sak: Jeg tok de solbrillene fra butikken på Gardermoen. Jeg gjorde en stor feil, og jeg gjorde det mye verre med måten jeg håndterte det videre. Det er jeg skikkelig lei meg for, og det vil jeg si unnskyld for, skriver Moxnes i statusoppdateringen.

Marie Sneve Martinussen har siden sykmeldingen fungert som midlertidig leder i Rødt. Hun har nå overtatt som leder etter et enstemmig vedtak søndag kveld. Charlotte Therkelsen fortsetter som eneste nestleder i partiet. Arbeidsutvalget i Rødt har også bedt om at det samles til ekstraordinært landsmøte.

– Jeg har hele veien fått den samme informasjonen som offentligheten, omtrent samtidig som offentligheten, når denne saken har utviklet seg. Det er aldri morsomt når noen man kjenner godt og jobber tett med, ikke sier den fulle sannheten, sa Sneve Martinussen på pressekonferansen mandag formiddag.

Ingen fullgod forklaring

– Første skritt for å vinne tilbake tillit er å innrømme det fullt ut, det har han egentlig kanskje ikke gjort før i dag, sa Sneve Martinussen på pressekonferansen.

Hun har hele tiden vært klar på at det å stjele ikke er riktig, sa hun.

– Så har jeg heller ikke hatt helt korrekt informasjon om saken hele veien. Det er for så vidt greit å være åpen om. Det er jeg både sint og skuffet over, og det har jeg gitt veldig direkte beskjed til Bjørnar om med et rett fram språk, sa Sneve Martinussen.

Moxnes skriver at han har spurt seg selv mange ganger de siste ukene om hvordan han kunne gjøre noe så dumt.

– Jeg har ikke hatt noen fullgod forklaring. Det jeg derimot er helt sikker på, er at jeg har gjort noe galt, og det må jeg ta konsekvensen av, skriver han.

Vi må stille høye krav til folkevalgte og politiske ledere, skriver Moxnes. Samtidig håper han at det er rom for å gjøre feil, så lenge man gjør opp for seg.

Han vil fortsatt engasjere seg som Rødt-medlem og som stortingsrepresentant i tiden som kommer.

To grunner

Det er to grunner til at han går av, ifølge Moxnes.

– For det første ønsker jeg ikke at mine feil skal gå ut over mine nærmeste. Én ting er at jeg får høre det, noe helt annet er at dette går ut over de jeg er aller mest glad i, skriver han.

– Jeg ønsker også å gjøre det jeg kan for at medlemmer og tillitsvalgte landet rundt skal få snakke om politikk.

Han skriver at det er stort behov for partiet, og viser til sommerens mange oppslag om forskjellskrisen og matkøene.

Sneve Martinussen sier at hun synes det er vemodig at Moxnes trekker seg som partileder etter elleve år, men at hun er glad for at han har vært såpass ærlig i sin siste uttalelse. Hun forteller også at hun har tro på at forholdet til den tidligere partilederen kan repareres.

– Jeg har tro på at jeg kan samarbeide godt med Bjørnar, sier hun.

Vært sykmeldt

Tyveriet fant sted den 16. juni i år da Moxnes var på en privat reise. Han fortalte selv at han glemte at han hadde brillene med seg ut av butikken, mens politiet på sin side mente at han hadde stjålet brillene med vilje. Politikeren godtok i etterkant et forelegg på 3000 kroner.

Saken ble kjent gjennom en artikkel i Romerikes Blad den 30. juni.

På en pressekonferanse dagen etter avisens oppslag beskrev Moxnes hendelsen som pinlig, og han beklaget. Han fikk samtidig støtte fra flere profiler i partiet.

Han har i etterkant også endret forklaringen sin om hva som skjedde i butikken på flyplassen flere ganger.

Samme dag som Moxnes ble sykmeldt den 3. juli, kalte partiet inn til et ekstraordinært landsstyremøte. Midlertidig partileder Martinussen møtte pressen etter møtet og sa da at Moxnes hadde partiets fulle tillit.

Den 18. juli forlenget han sykmeldingen til tirsdag 25. juli.