Nordland fylkeskommune oppgir at de vil, på bakgrunn av tillatelser fra Mattilsynet og Fylkesmannens, gi midlertidig tillatelse til Salmonor for oppdrett i Kolsvika i Bindal og Brønnøy kommuner.

Tillatelsen varer frem til 31.12.2022, og innebærer etablering av lokalitet for matfisk av laks, ørret og regnbueørret.

Fylkeskommunen har gitt tillatelse til 1560 tonn MTB.

Omdiskutert

Regionen opplever mye aktivitet på oppdrettsfronten, som har skapt reaksjoner hos forskjellige aktører.

Fylkesmannen ga også midlertidig tillatelse, men sa i samme brev at de frarådet å drive oppdrett i området.

— I frarådingen vektlegges det at flere tillatelser for tradisjonelt fiskeoppdrett i fjorden bør gis midlertidig, slik at man kan følge og dokumentere eventuelle påvirkninger knyttet til sykdoms- og rømningssituasjoner i fjorden, skrev de i brevet som er datert til 12. mars.

Grunneiere reagerte negativt på tillatelse i høringsrunden som gikk i fjor sommer.

Også yrkesfiskere reagerte kraftig.

— Dette er et område som er uplanlagt i kommuneplanen. Derfor er det med stor undring Brønnøy fiskerlag ser at denne ene kommunen etter den andre sier ja etter hvert som det søkes om lokaliteter i de uplanlagte sjøområdene. Dette kan virkelig ikke fortsette lengre, skriver Brønnøy fiskerlag i sitt høringssvar.

Leder av Brønnøy fiskarlag, Ken-Richard Hanssen. Foto: Jøran Horn

Videre sier fiskarlaget at Tosenfjorden var en god fiskeplass tidligere, og at en ny lokalitet for oppdrett vil frata fiskerne i området enda flere fiskeplasser.

— Her kunne man tidligere få 1000 til 1200kg med blandingsfisk når man dro va. Idag hvis du er heldig kan du få 100 kg. Fisken har rømt, skrev de i brevet datert 10. juli i fjor.