Mandag 26. februar er det rådgivende folkeavstemning i Bindal om sammenslåing av kommunen med Nærøy og Vikna kommuner.

Bindal kommune har på sine nettsider i dag lagt ut faktagrunnlaget for folkeavstemningen.

Enige om faktagrunnlag

Et utvidet formannskap med alle politiske partier i Bindal representert har i fellesskap utarbeidet faktagrunnlaget. Det er basert på rådmannens saksframlegg som ble lagt fram i desember, som igjen i stor grad er basert på arbeidet til Telemarksforskning.

- Var det vanskelig å bli enige om faktagrunnlaget?

- Vi hadde noen diskusjoner, men det var gode diskusjoner. Vi måtte fokusere på fakta og ikke meninger, sier ordfører Britt Helstad.

Hun tror ikke man rekker å behandle kommunetilhørighet i kommunestyret som er berammet til 1. mars.

- Jeg håper vi kan ha et ekstraordinært kommunestyremøte i mars, sier hun.

- Folkeavstemningen er rådgivende. Hvor mye vekt vil du som politiker legge på den?

- Jeg vil ikke sette noen tallgrense, men et 49-51-resultat med lav valgdeltakelse er nesten verdiløst. Vi spør folket, og vi legger vekt på svaret. Men valgdeltakelsen er viktig. Bruk stemmeretten, så blir det lettere å bruke resultatet, sier Britt Helstad, som selv har stemt allerede.

- Jeg var redd for å ombestemme seg, smiler hun.

- Hva stemte du?

- Nei, valget er hemmelig. Så får vi se om noen avslører meg etter folkemøtene.

Spør også de unge

Spørsmålet er som kjent som følger: "Skal Bindal kommune slå seg sammen med Nærøy kommune og Vikna kommune fra 01.01.2020?"  De som stemmer kan krysse av for ja, nei eller blank på stemmesedlene.

Alle bosatt i kommunen pr 1. januar 2018, og som fyller 16 år i løpet av 2018 kan avgi stemme. Det er 29 bindalinger som er 16 eller 17 år. Under valget i fjor høst var det 1.159 stemmeberettigede i Bindal.

Kommunen inviterer samtidig til tre folkemøter om temaet 12. februar på Vonheim ungdomshus i Sørhorsfjord, tirsdag 13. februar på Toppen forsamlingshus på Terråk og torsdag 15. februar på Bindalseidet skole på Bindalseidet.

Forhåndsstemmer

Fra 1. februar og fram til 23. februar er det mulig å avgi forhåndsstemme på Bindal rådhus, samt på Bindalseidet eldresenter 17. februar og Bindal sykehjem 21. februar.

Det er også mulig å sende brevstemme.

- Pass på at stemmen blir postlagt slik at den når fram innen klokken 20.00 den 26. februar. Dette kan gjøres av de som ikke kan stemme i forhåndsstemmeperioden fra 1. februar til og med 23. februar, og på selve valgdagen 26. februar, skriver kommunen på sin nettside.

Ordfører Britt Helstad har allerede stemt, men vil ikke si om hun krysset av for ja eller nei. Foto: Jens Christian Berg/Bindal kommune